07.09.2023.

11:03

Foto: Informer

Planeta

Panika u komšiluku! Rumunija evakuiše selo preko puta luke Izmail?! Ministar na licu mesta, ljudi su prestravljeni!

On je sa ministrom odbrane Angelom Tilvarom razgovarao o mogućnosti da se rasele meštani koji već nedeljama strahuju da će biti kolateralna šteta ruskih napada na luku na drugoj strani Dunava.

Podsetimo, meštani sela Plauru žale se da ruski dronovi koji napadaju ukrajinsku luku Izmail već više od mesec dana lete iznad njihovih kuća i da neki od njih padaju na ukrajinsku teritoriju veoma blizu naselja.

- Na sastanku sa ministrom odbrane u sredu popodne uzeo sam u obzir i mogućnost dobrovoljnog raseljavanja. Ostaje da stupim u kontakt sa meštanima, a za one koji žele da budu dobrovoljno raseljeni biće obezbeđeni isti uslovi kao i za izbeglice iz Ukrajine, smeštaj i hrana. Verujem da istu tenziju izazvanu ratom osećaju i stanovnici sela Plauru - rekao je Černega za Agerpres.

Rumunska vojska pokupila je u sredu popodne iz opštine Čatalkioj ostatke drona za koju se sumnja da potiče od ruskog drona.

Podsetimo, tokom posete ovom kraju, ministar odbrane Tilvar potvrdio je da su na teritoriji Rumunije, u blizini sela Plauru, identifikovani fragmenti opreme koja se može izjednačiti sa dronom. Fragmente analiziraju stručnjaci radi identifikacije letelice.