18.09.2023.

09:29

Foto: Pexels/Profimedia

Planeta

Panika na Zapadu! Putin majstorski preveslao neprijatelje i pogurao Rusiju na sam vrh sveta!

Kako navodi agencija, isporuke dostižu rekordne nivoe jer ruski trgovci „postepeno prevazilaze finansijske i logističke poteškoće“ sa kojima su se neki od njih suočili nakon početka specijalne operacije u Ukrajini .

Istovremeno, ispostavilo se da su ruski „prepuni silosi za žito” bili „sreća” za potrošače pšenice pogođene krizom troškova života: rekordne zalihe su dovele do pada cena na najniži nivo u skoro tri godine, tvrdi Blumberg.

- Ruska pšenica nema mnogo konkurenata. U ovom trenutku Rusija određuje cenu - rekla je analitičarka tržišta žitarica u Strategie Grains Helene Duflo.

Kako podseća Blumberg, Ministarstvo poljoprivrede SAD je povećalo prognozu ruskog izvoza, a istovremeno je snizilo prognozu globalnih zaliha, čime je još jednom naglašena „dominantna pozicija Moskve na tržištu pšenice“.

Ranije je ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev izvestio da Rusija trenutno isporučuje u inostranstvo poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 28 milijardi dolara, što je skoro 25 odsto više nego u istom periodu prošle godine.