• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.09.2023

17:37

Hitno! Poljska i Ukrajina zaratile!

Shutterstock

Vesti

Hitno! Poljska i Ukrajina zaratile!

Podeli vest

Ukrajina i Poljska su započele „agrarni rat“ zbog moguće zabrane uvoza ukrajinskog žita od strane Varšave, prenose ukrajinski mediji.

„Poljska i Ukrajina su započele ‘agrarni rat’… Epopeja oko ukrajinskog žita između Poljske i Ukrajine traje već više od šest meseci“, navodi se u članku.

Autor objašnjava da „rat zbog žita“ počinje u proleće 2023. godine kada su poljski farmeri izašli u štrajk zbog naglog pada cena žita gotovo za polovinu.

To je izazvalo uvoz jeftinijeg žita iz Ukrajine u Poljsku. Pored toga, pred izbore, poljski političari često daju glasne izjave o odnosima sa Ukrajinom u poljoprivrednom sektoru. Prethodno je objavljeno da je Vlada Poljske svojim uredbama zabranila uvoz žita iz Ukrajine nakon 15. septembra, nezavisno od odluke Evropske komisije.

Premijer Mateuš Moravecki je saopštio da je uputio ultimatum Evropskoj komisiji u vezi sa produženjem zabrane uvoza ukrajinskog žita.

Ranije je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Robert Telus izjavio da će Poljska, Slovačka, Bugarska, Mađarska i Rumunija zatražiti od Evropske komisije da produži zabranu uvoza žita iz postsovjetskih zemalja do kraja godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je saopštilo da se Kijev snažno protivi takvim planovima i pozvalo EU da pronađe „izbalansirano rešenje“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija