20.09.2023.

08:15

Foto: Shutterstock

Planeta

Azerbejdžan razara, na Boga ne misli! Jermeni ne znaju šta ih je snašlo, sve miriše na veliku katastrofu!

- Neutralisani su borbeni položaji, vojna vozila, artiljerijski i raketno-protivvazdušni sistemi, stanice za elektronsko ratovanje i druga vojna sredstva koja pripadaju formacijama Oružanih snaga Jermenije - saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Vojni resor je istovremeno demantovao informacije koje su se pojavile na jermenskim nalozima na društvenim mrežama da Oružane snage republike koriste udarne dronove tokom operacije.

U međuvremenu, predsednik zemlje Ilham Alijev je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom poručio da će Baku obustaviti operaciju ukoliko jermenski vojnici polože oružje, saopštila je pres-služba predsednika.

Alijev je istakao da je Azerbejdžan morao da pokrene antiterorističke mere lokalnog karaktera u regionu kako bi sprečio nove provokacije Jermenije u Nagorno-Karabahu. On je dodao da se tokom operacije onesposobljavaju vojni ciljevi, te da meta granatiranja nije civilno stanovništvo, ni infrastrukturni objekti.

- Alijev je saopštio da će antiteroristička operacija biti obustavljena ako se položi oružje i jermenske snage budu razoružane - saopštila je njegova administracija.

Blinken je izrazio zabrinutost zbog situacije, pozvao na prekid vatre i istakao da SAD podržava direktni dijalog između Bakua i predstavnika Jermena koji žive u regionu Karabaha.

Oglasio se i ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan koji je tokom sastanka sa aktuelnim predsednikom OEBS-a, ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem u Njujorku, pozvao da se hitno pokrenu mehanizmi OEBS-a kako bi se zaustavio sukob u Nagorno-Karabahu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana u utorak je saopštilo da je Baku pokrenuo antiterorističku operaciju lokalnog karaktera u Nagorno Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka.