21.09.2023.

13:15

Foto: Shuterstock/Tanjug/AP/Reuters

Planeta

Kakav debakl! Americi zbog Rusije propao posao veka! Pucali sebi u nogu i ostali bez ogromnog bogatstva!

Po navodima "Volstrit džornala", ta nelagodnost je uzrokovala i ostavku savetodavnog odbora saudijske firme u kom su sedeli penzionisani američki vojni oficiri. "Skopa" je pak otpustila svog izvršnog direktora Amerikanca koji je i pokrenuo pitanje saradnje s Kinom i Rusijom i o tome obavestio zvaničnike SAD.

List dodaje da je ovaj potres u odbrambenoj industriji nagnao i druge velike zapadne kompanije da preispitaju sporazume koji se nalaze u ranoj fazi ne bi li utvrdili da nema spornih angažmana s ruskim i kineskim entitetima.

RTKS i "Skopa" su 2022. godine potpisali sporazum za pokretanje fabrike u Saudijskoj Arabiji za sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane za zaštitu zemlje od napada dronom i projektilima. Zajedničko ulaganje bilo je procenjeno na 25 milijardi dolara, dok je prodaja trebalo da donese 17 milijardi dolara.

Vašington je striktan u tome da bi poslovanje s kompanijama pod sankcijama moglo da poremeti napore SAD da finansijski potkopaju Rusiju i Kinu, ali i da ugrozi nacionalnu bezbednost Amerike. Naime, ako bi informacije o aktuelnim američkim sistemima naoružanja koje bi se koristile za izradu "Skopinog" novog oružja došle u ruke Rusije ili Kine, te države bi mogle da ih iskoriste, potkopavajući tako odbranu SAD.

"Volstrit džornal" primećuje da je prekid saradnje američke i saudijske kompanije slikovit primer kako prolaze države koje žele istovremeno da sarađuju i sa SAD i s njihovim rivalima budući da Vašington voli da njegovi partneri i saveznici zauzmu (pravu) stranu.

Saudijska Arabija je do početka ruske Specijalne vojne operacije bila jedan od najbližih američkih partnera, posebno na temu nabavke naoružanja – saudijska strategija se bazirala na saradnji s odbrambenim firmama iz SAD i drugih zemalja Severnoatlantskog saveza koje su Saudijcima prodale većinu svog trenutnog arsenala odbrambenih sistema. 

Od početka rusko-ukrajinskog sukoba ova zalivska zemlja proširila je saradnju s drugim državama, najpre onu naftnu s Rusijom, te s Kinom oko nuklearnog programa.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena bila je eksplicitna – veze Saudijske Arabije s pomenutim zemljama ne smeju da zalutaju na polje vojne saradnje.