20.09.2023.

10:27

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Reke krvi teku Karabahom, Azerbejdžan zbrisao celu jermensku jedinicu! Mrtvih najmanje 27, više od 200 ranjenih!

- U okviru antiterorističkih mera, vojna jedinica koja se nalazi u rejonu naselja Tepekend potpuno je neutralisana - kazao je Ejvazov.

Prema njegovim rečima, azerbejdžanska vojska je u više navrata zabeležila "ilegalne aktivnosti" u ovoj vojnoj jedinici.

Prema informacijama Kancelarije za zaštitu ljudskih prava ''Arcaha'' iz Nagorno-Karabaha, usled agresije Azerbejdžana, broj žrtava u Nagorno-Karabahu dostigao je 27, uključujući dva civila.

Predstavnik ''Arcaha'' Gegam Stepanjan je na Fejsbuku objavio da broj ranjenih u ovom trenutku premašuje 200 osoba, prenosi Armenpres.

Portparol azerbejdžanskih snaga je takođe saopštio da održava stalni operativni kontakt sa ruskim mirovnim kontingentom u Karabahu, u kontekstu antiterorističke operacije.

Ejvazov je na brifingu demantovao izveštaje brojnih jermenskih medija da je "azerbejdžanska vojska navodno pucala na kolonu jermenskih civila u Karabahu, koje su evakuisale ruske mirovne snage".

- Odgovarajući na ovakve neosnovane izjave, obaveštavam vas da održavamo stalnu koordinaciju i operativni kontakt sa ruskim mirovnim kontingentom, a sa naše strane stvaramo sve neophodne uslove da kontingent ispunjava svoje dužnosti - naglasio je Ejvazov.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske mirovne snage evakuisale su više od 2.000 civila u Nagorno-Karabahu, svima su obezbeđena mesta za privremeni boravak, lekari pružaju pomoć ranjenicima.

"Ruski mirovni kontingent nastavlja da evakuiše civilno stanovništvo Nagorno-Karabaha iz najopasnijih područja i pruža medicinsku pomoć žrtvama. Ukupno je evakuisano više od 2.000 civila, od kojih je 1.049 dece", navodi se u saopštenju.

Kako su dodali u ministarstvu, svim evakuisanim stanovnicima obezbeđena su mesta za privremeni smeštaj i topli obrok, kao i lekarska pomoć.