20.09.2023.

16:19

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Šta znači današnja predaja Jermena za svet? Rusija ponovo pokazala apsolutnu nadmoć nad Zapadom, najveći gubitnici Amerika i EU!

Etnički Jermeni u azerbejdžanskoj otcepljenoj regiji Nagorno-Karabahu pristali su danas na ruski predlog o prekidu vatre, 24 sata nakon što je Azerbejdžan započeo ofanzivu za povratak kontrole nad enklavom u kojoj su poginuli desetine i povređeno na stotine.

Jermenske separatističke snage u Karabahu rekle su da je Azerbejdžan probio njihove linije i zauzeo brojna uzvišenja i strateška putna čvorišta dok je svet stajao po strani, ne preduzimajući ništa. Samoprozvana "Republika Arcah" rekla je da u takvim okolnostima nije imala izbora nego prekinuti neprijateljstva danas u 13 sati po lokalnom vremenu, piše Index.hr.

"Postignut je dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava"

- Vlasti Republike Arcah prihvataju predlog Komande ruskog mirovnog kontingenta o prekidu vatre - rečeno je i dodato da je uz posredovanje Komande ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Nagorno-Karabahu, postignut dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava od 13 sati 20. septembra 2023. godine."

Azerbejdžan je potvrdio da je postignut dogovor o prekidu vatre. Ruske mirovne snage u toj zemlji su prenele apel karabaških Jermena za prekid vatre.

Kako je sve počelo? 

Azerbejdžan je započeo svoju operaciju protiv Nagorno-Karabaha u utorak, nakon što su neki od njegovih vojnika ubijeni u, kako je rekao zvanični Baku, napadima iz planinskog područja, koje je Azerbejdžan izolovao.

Baku je zahtevao da se separatističke političke vlasti u Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, takođe raspuste pre bilo kakvih razgovora o budućnosti regiona koji Azerbejdžan želi u potpunosti da integriše te da polože oružje i razoružaju se.

Separatisti polažu oružje, sutra kreću pregovori o reintegraciji

Jermenski separatisti iz Nagorno-Karabaha najavili su da će danas položiti oružje u sklopu postignutog prekida vatre i da će sutra početi pregovori o ponovnoj integraciji sporne regije u Azerbejdžan.

- Postignut je dogovor o povlačenju preostalih trupa i vojnika oružanih snaga Jermenije... te o raspuštanju i potpunom razoružanju oružanih formacija odbrambene vojske Nagorno-Karabaha - objavilo je vođstvo separatista najavljujući i početak pregovora o "reintegraciji" teritorija u Azerbejdžan sutra u azerbajdžanskom gradu Jevlahu.

Ministarstvo je saopštilo da su jermenske snage u Karabahu pristale "da polože oružje, napuste borbene i vojne položaje i potpuno se razoružaju", a svo oružje i tešku opremu da predaju azerbejdžanskoj vojsci.

Šta prekid vatre znači za region i svet?

Tomas de Vol, viši saradnik u istraživačkom centru Karnegi Jurop (Carnegie Europe), komentarisao je za Gardijan šta današnji prekid vatre znači za region, ali i svet.

- Primirje je pozitivno, očito, ako potraje, jer će pretnja masovnog krvoprolića biti izbegnuta - rekao je on.

- Ono što vidimo ovde je intervencija Rusije u ime Azerbejdžana kako bi zadržala svoje mirovne snage u Karabahu barem na neko vreme, a time i uporište na Južnom Kavkazu - dodaje.

- Glavni gubitnici su karabaški Jermeni koji su izgubili svoju 35-godišnju borbu za samoodređenje ili odcepljenje od Azerbejdžana. Oni sada gube bilo kakva sredstva samoodbrane i suočavaju se s vrlo neizvesnom budućnošću u Azerbejdžanu. Karabahi su možda izbegli potpuno uništenje, ali verovatnije su suočeni s usporenim uklanjanjem iz svoje domovine, jer im Azerbejdžan ne nudi nikakvu autonomiju ili posebna politička prava - objasnio je De Vol.

Drugi gubitnici, rekao je, "su Evropska unija i Sjedinjene Države, koje su se jako trudile da budu posrednici u ovom sukobu, ali čija se poruka o pravima i međunarodnim garancijama utopila u oštrijim porukama Azerbejdžana i Rusije".