24.09.2023.

19:44

Foto: Reuters/Deep State

Planeta

Kreće nova etapa rata u Ukrajini! Zapad otvorio Pandorinu kutiju i najavio strašno krvoproliće!

- U kontekstu činjenice da ne govorimo o jednoj akciji, već o novoj stranici u vođenju neprijateljstava u Ukrajini, postoji još nekoliko ubedljivih činjenica. Dugo se vodila rasprava o tome, da li će Nemačka isporučiti Ukrajini dalekometne visokoprecizne rakete Taurus. Sećate se mog stava, ja sam polazio od toga da će Zapad podići temperaturu - rekao je Soin.

Kako on kaže, Nemci su dugo oklevali, davali kontradiktorne izjave, a sada je, konačno, procurila informacija, da će u bliskoj budućnosti isporučiti prvu seriju „Taurusa“, koja je procenjena na 45 projektila.

- Taurus ima domet od 500 kilometara, ima glavu za navođenje ultra-visoke preciznosti, i veoma moćnu bojevu glavu od 480 kg. Takva bojeva glava može da sruši prilično veliku zgradu- ako udari u neku vrstu uslovnog štaba, onda će najverovatnije, biti potpuno uništena. Takva raketa može da pogodi podzemne bunkere kontrolnih sistema, i naravno, pristupačnije ciljeve kao što su skladišta, komunikacioni centri, baze sa gorivom i mazivima – sve je to u dometu „Taurusa“. Paralelno s tim, prema informacijama koje kruže, Amerika će isporučiti malu seriju ATACMS-a za Ukrajinu - kaže ruski specijalac i dodaje:

- Ova mala serija se procenjuje na 30 projektila. Ako se to sabere sa nemačkim projektilima, ovo je već 75 projektila. S obzirom na to, da imaju povećan domet i bojeve glave sa visokim nivoom navođenja, ovo je već prilično ozbiljan problem - zaključuje Soin.

Politikolog Aleksej Živov smatra da se napadi na Krim dešavaju u sklopu borbe za Krimsko-odeski front:

- Govorimo o kontroli ukrajinskog brodarstva, koje je Rusija zabranila. Govorimo o mogućnosti sletanja sa mora, na primer, u Odesu (ili, u slučaju neprijatelja, na Krim). Pred nama je punopravni morski front.Zadatak neprijatelja je da istisne brodove i avijaciju flote, kao i kontrolne organe Crnomorske flote od Sevastopolja do Novorosije, čime se otvora prostor za sabotaže, desantne operacije i brodarstvo. Osim toga, napad na Krim a Sevastopolj je najvažniji motivacioni faktor. Krim je možda ključni region u retorici vlasti Ukrajine i Rusije. Udari protiv njega, u velikoj meri utiču na javno mnjenje suprotstavljenih naroda - rekao je ruski stručnjak.