• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

24.09.2023

18:46

(VIDEO) Odvratno! Zelenski i Trudo zgrozili planetu! Sramnim činom ostavili javnost u apsolutnom šoku!

Tanjug/AP

Vesti

(VIDEO) Odvratno! Zelenski i Trudo zgrozili planetu! Sramnim činom ostavili javnost u apsolutnom šoku!

Podeli vest

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Kanade Džastin Trudo pozdravili su aplauzom bivšeg vojnika zloglasne SS 1. Galicijske divizije Jaroslava Hunku (98), koji je prisustvovao sednici parlamenta u Otavi, preneo je Asošiejted pres.

Na jednoj od fotografija nasmejani Zelenski pokazuje stisnutu pesnicu, dok su u njegovoj blizini njegova supruga Elena i Trudo.

Kako je naveo AP, dvojica lidera su aplaudirala Jaroslavu Hunki koji se borio u tzv. Prvoj ukrajinskoj diviziji u Drugom svetskom ratu a potom emigrirao u Kanadu.

Međutim, reč je o 14. Vafen grenadirskoj diviziji SS, poznatoj kao 1. galicijska divizija.

 

 

Na video-snimcima se vidi kako kanadski poslanici aplaudiraju bivšem borcu nacističke jedinice, za ovu priliku nazvanom "kanadsko-ukrajinski ratni veteran".

Prvu galicijsku diviziju formirali su nacisti 1943. godine kada je Sovjetski Savez preuzeo primat na Istočnom frontu. Činilo ju je oko 80.000 dobrovoljaca, mahom Ukrajinaca, iz regiona Galicije koji je zahvatao područje današnje jugozapadne Poljske i zapadne Ukrajine.

Zloglasna jedinica je učestvovala u brutalnim operacijama širom Poljske i sovjetske Ukrajine, a optužena je za masakre i druge zločine nad poljskim, jevrejskim i ruskim stanovništvom. Crvena armija je stala na put njenim nedelima u julu 1944. Ubrzo je preimenovana u Ukrajinsku nacionalnu armiju da bi se posle pada Berlina, u maju 1945, predala zapadnim saveznicima. Nakon rata mnogi pripadnici 1. galicijske divizije su prebegli u Kanadu, gde sada postoji velika ukrajinska zajednica.

 

 

Obrativši se u parlamentu u Otavi, Zelenski je rekao da je Kanada bila na svetloj strani istorije za vreme prethodnih ratova, a potom zahvalio Trudou na nesebičnoj podršci te zemlje ukrajinskim naporima protiv Rusije.

Nije prvi put da Zelenski pokazuje otvorenu naklonost prema nacizmu, a zvaničnom Kijevu je ta ideologija veoma bliska, što je isplivalo na površinu nakon Majdana 2014. u Kijevu.

Nedavno je i bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko fotografisan u vojnoj uniformi na kojoj je našiven nacistički simbol – "crno sunce", poznato i kao Sonnenrad (Schwarze Sonne).

S tim u vezi je i jedan od ciljeva ruske Specijalne vojne operacije – denacifikacija Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!
Društvo

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!

Radmila Petrušić (1948-1999) bila je nastavnik Srpskog jezika i živela je u Pećkoj Banji zajedno sa suprugom Mihailom te sinovima Danilom i Goranom.Radmila je svoj radni vek počela daleke 1968. godine u varoši Vrela u etnički čistom albanskom mestu. Bila je pravi primer hrabre i ponosne Srpkinje koja se uvek vodila krilaticom "Sve za Srbiju, Srbiju nizašta".

06.05.2024

20:49

Vozač autobusa namerno ostavio putnicu na granici! Pre toga zaplenio pasoše: Srpkinja prošla pravi horor (VIDEO)
Društvo

Vozač autobusa namerno ostavio putnicu na granici! Pre toga zaplenio pasoše: Srpkinja prošla pravi horor (VIDEO)

Odlazak na letovanje nažalost ponekad može da se pretvori u vrlo loše i neprijatno iskustvo - čak traumatično. Devojka iz Srbije po imenu Ivona ispričala je na TikToku kroz koje sve stresne situacije je prošla sa svojim društvom prilikom povratka iz Grčke, a sve zbog turističke agencije i njenih radnika, koji su jednu njenu drugaricu čak ostavili namerno na granici!

06.05.2024

19:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija