27.09.2023.

14:45

Foto: Reuters

Planeta

Stigao spisak iz Vašingtona! Zelenski se ovome najmanje nadao: SAD postavile ultimatum

Dokument poslat iz Bele kuće verovatno je podeljen i drugima koji podržavaju Ukrajinu u sukobu sa Rusijom.

U saopštenju u ponedeljak američka ambasada u Kijevu je potvrdila da je „prosledila predloženu listu prioritetnih reformi“ namenjenu „diskusiji i povratnim informacijama“ među ukrajinskim zvaničnicima i drugim mogućim donatorima.

- Ova lista je data kao osnova za konsultacije s Vladom Ukrajine i ključnim partnerima kao deo naše trajne podrške Ukrajini i njenim naporima da se integrišu u Evropu što je cilj koji Sjedinjene Države snažno podržavaju - dodala je Ambasada. To je u skladu sa prethodnim opaskama predsednika Džozefa Bajdena da njegova administracija „podržava reforme u borbi protiv korupcije“ u Ukrajini.

Izjava američke ambasade usledila je pošto su ukrajinski mediji prethodno dobili kopiju liste predloženih reformi, a pojedine agencije su navele da će Kijev morati da sprovede reforme „da bi primio pomoć“ u budućnosti.

Prioriteti

Prema dokumentu, američki zvaničnici su reforme razvrstali prema kategoriji hitnosti, a neke su označene kao „prioriteti od 0-3 meseca“, dok se za druge reforme očekuje da će se sprovoditi tokom dužeg vremenskog perioda - do 18 meseci.

Najkonkretnije mere odnose se na ojačanje specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije, kao i pojačanje osoblja zasebnog nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije u Ukrajini. Među dugoročnim ciljevima su brojne sudske i ekonomske reforme, kao što su „liberalizacija“ tarifa za gas i električnu energiju.

U dokumentu se, takođe, ukrajinsko Ministarstvo odbrane poziva da bude rekonstruisano i uređeno u skladu sa "NATO standardima transparentnosti", kao i da se redizajnira proces vojne nabavke.

Prozivke zbog korupcije

Iako je odobrio milijarde vojne pomoći Kijevu, američki predsednik je Ukrajinu u više navrata prozivao zbog „korupcije“, a Pentagon je nedavno osnovao poseban tim za praćenje protoka oružja prvi put otkako su se borbe s Moskvom od prošle godine rasplamsale, prenosi RT.

Republikanci su u Kongresu zahtevali detaljniji prikaz američke pomoći u Ukrajini od februara 2022. godine a pozivajući se na određene brojke, grupa poslanika je to učinila i u pismu Beloj kući ove nedelje.

Slične sumnje ima i ukrajinska javnost, a nedavno biranje lokalnih organa vlasti je pokazalo da 78 odsto anketiranih smatra predsednikaUkrajine Vladimira Zelenskog kao „direktno odgovornog“ za korupciju u vladi.