02.10.2023.

11:30

Foto: Shutterstock

Planeta

Ovako će Rusija i Kina da tamane NATO?! Uzbuna u Americi, ukrajinski rat raskrinkao najveću zabludu o Alijansi!

- Ukrajinski scenario može biti nagoveštaj onoga što bi se moglo dogoditi ako armije NATO- a budu prisiljene da se bore bez dovoljne vazdušne podrške i logistike - navodi se u članku.

Prema Peku, kritičari primećuju nesposobnost zapadnih vojski da prilagode svoju vojnu taktiku svetu koji se menja, što se, posebno, manifestuje u upotrebi zastarelih metoda probijanja minskih polja, koje ne donose rezultate ukrajinskoj vojsci u kontraofanzivi.

- Iza svega ovoga krije se dublja zabrinutost: Zapad se priprema za pogrešan rat, oslanjajući se na dve decenije borbe protiv pobunjenika i terorista. Pentagon je zakasnio da shvati da je njegov fokus na borbu protiv pobunjenika doveo do atrofije veština, neophodnih za vođenje mehanizovanog rata velikih razmera - kaže Pek.

Prema ekspertu, ovakvo stanje stvari moglo bi da ima fatalne posledice po zapadne zemlje ako SAD i njeni saveznici uđu u bitku sa Rusijom i Kinom, koje imaju uporedivu ili superiorniju tehnologiju, uključujući dronove, terensku artiljeriju i vazduhoplovstvo, rakete i hipersonično oružje.

Od početka juna, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napreduju u pravcu Zaporožja, Južnodonjecka i Bahmuta, ubacujući u borbu jedinice obučene i naoružane od strane NATO- a .

Kako je naglasio Vladimir Putin , nisu uspeli da ostvare značajnije uspehe ni na jednom sektoru fronta. Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da su gubici ukrajinske vojske u septembru iznosili više od 17 hiljada ljudi i preko 2,7 hiljada komada oružja.