16.10.2023.

20:32

Foto: EPA-EFE/Abir Sultan

Planeta

Šok! Izrael na nogama, oglasio se šef izraelskih obaveštajaca: ''Odgovornost je samo moja!''

Šef izraelske bezbednosne agencije Šin Bet navodi da je lično odgovoran za nedostatak ranog upozorenja za napad Hamasa na Izrael.

Uprkos nizu akcija koje smo sproveli, nažalost, nismo bili u mogućnosti da generišemo dovoljno upozorenje koje bi omogućilo da napad bude osujećen. Odgovornost je moja jer se ja nalazim na čelu organizacije. Biće vremena za istrage. Sada se borimo - napisao je Ronen Bar u poruci članovima agencije.

Lokalni mediji navode da je nekoliko sati pre napada 7. oktobra, odbrambeni establišment identifikovao neobično kretanje u Pojasu Gaze, što je dovelo do kasnonoćnog telefonskog razgovora između visokih zvaničnika, ali su znaci uglavnom odbačeni.

Ipak, prema izveštajima medija na hebrejskom jeziku, Bar je otišao u sedište agencije i naredio da se rasporedi mali tim raspoređen na granici Pojasa Gaze očekujući napad manjeg obima.

Agencija navodi da je najmanje 10 članova Šin Beta ubijeno tokom napada Hamasa 7. oktobra.

- Mi smo u ratu, a ne u rundi borbe. Rat se završava odlučnom pobedom i promenom situacije. Nema granice i nema vremenskog ograničenja. Do samog kraja - dodaje Bar.