18.10.2023.

09:14

Foto: Twiter

Planeta

(VIDEO) Počelo je! Gore Turska, Liban, Jordan... Talas nemira širi se neverovatnom brzinom, narod ogorčen razaranjem bolnice!

Ogorčeni zbog ovog događaja, demonstranti su izašli na ulice u utorak uveče u Libanu, Jordanu, Turskoj.

U Bejrutu, gde je propalestinska militantna grupa Hezbolah pozvala na "dan besa bez presedana", demonstranti su se okupili kod zgrade američke ambasade u kvartu Avkar.

Bacali su kamenje na bezbednosnu ogradu i pokušali da se popnu na nju. Kako je preneo libanski kanal MTV policija je odgovorila ispaljivanjem suzavca i koristila vodene topove da obuzda masu.

Demonstranti su takođe navodno pokušali da provale u kancelariju Ekonomske i socijalne komisije UN za zapadnu Aziju (ESCVA) u centru Bejruta, prenosi RT Internešenel.

Slične scene odigrale su se u glavnom gradu Jordana Amanu, gde je gnevna masa palila izraelske zastave i pokušala da upadne u izraelsku ambasadu. Dopisnik AFP-a javio je da su oni probili prvu bezbednosnu barijeru, ali da ih je kasnije odgurnula policija koja je upotrebila suzavac.

Policija je rasterala grupu demonstranata koji su se grupisali u blizini ambasade u pokušaju da dođu do zgrade, saopštila je Uprava za javnu bezbednost Jordana, a prenosi Roja njuz.

Aman je u sredu trebalo da bude domaćin samita lidera SAD, Jordana, Egipta i Palestinske uprave.

Međutim, jordanske vlasti su otkazale događaj u znak solidarnosti sa žrtvama u Gazi.

Mitinzi su održani u više turskih gradova, uključujući Istanbul, Malatiju, Gaziantep i Kajzeri.

U Istanbulu, najvećem gradu Turske, veliki broj ljudi okupio se ispred izraelskog konzulata, a neki demonstranti su palili baklje, penjali se na sigurnosnu ogradu i pokušavali da zapale zgradu.

Drugi su bacali kamenje i zapalili američku zastavu, prenose lokalni mediji.

Intervenisala je policija koja je rasterala izgrednike.

Portparol predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Fahretin Altun, pozvao je one koji žele da izraze "opravdani bes" zbog smrti u Gazi da poštuju zakon i "očuvaju zdrav razum".

Palestinske vlasti okrivile su Izrael za napad na bolnicu Al Ahli u gradu Gazi u kojem je poginulo najmanje 500 ljudi.

Izraelska vojska i premijer Benjamin Netanijahu, međutim, rekli su da je bolnica pogođena raketom koju je ispalila jedna od palestinskih militantnih grupa i koja  je skrenula sa kursa.