18.10.2023.

10:50

Foto: Reuters/Printskrin

Planeta

Šok! "Čujete li šta hamasovci pričaju o raketi koja je pala na bolnicu?!" Izrael objavio snimak: Imamo dokaz!

Snimak poziva je pušten na konferenciji za novinare Izraelskih snaga bezbednosti (IDF) nako eksplozije u bolnici. Na snimku se čuje da se radi o lokalnoj reketi, a ne izraelskoj.

Ovo je, navodno, ključni deo razgovora dvojice operativaca Hamasa.

"Je li od nas?"

"Izgleda... Šrapnel je lokalni, nije izraleski... Ispalili su je sa groblja iza bolnice"

Portparol IDF-a Daniel Hagari je rekao:

- Hamas je u 18.15 ispalio rakete prema Izraelu. Islamski džihad je ispalio baraž raketa u 18.59 sati. U to vreme je stigao i izveštaj o eksploziji u bolnici - rekao je Hagari i optužio Hamas za pokretanje 'globalne medijske kampanje kako bi sakrili što se stvarno dogodilo'.

IDF ističe i da je Hamas "naduvao" broj žrtava.

- Analiza naših snimaka iz vazduha potvrđuje da nije bilo direktnog pogotka u samu bolnicu - kaže Hagari i dodaje da je jedina šteta bila na parkiralištu:

- Šteta koju ovde vidimo je posledica rakete Islamskog džihada.

Dodaje i da snimke iz vazduha potvrđuju da nije bilo direktnog udara u samu bolnicu i da nije bilo štete da obližnjim zgradama.

Hagari kaže da bi, da je IDF odgovoran za eksploziju, došlo do kratera ili nekog strukturalnog oštećenja. Pokazujući dijagram bolnice, kaže da takve štete nema i da su zidovi ostali netaknuti. IDF dodaje i da su presreli zvuk koji dokazuje da su rakete pogrešno ispaljene iz Gaze. Hagari je u razgovoru s novinarima ponovio da je 'Hamas poput ISIS-a'.

Islamski džihad odbacio optužbe

Oglasio se i palestinski Islamski džihad. Odgovorili su na izjavu izraelskog vojnog portparola da je neuspešno lansiranje rakete u Gazi bilo izvor eksplozije u bolnici Al-Ahli u Gazi. Kažu da Izrael govori i predstavlja protivrečne verzije eksplozije u bolnici u Gazi.

Islamski džihad je odbacio tvrdnje Izraela da je lansiranje rakete militantne grupe bilo izvor eksplozije u bolnici Al-Ahli, tvrdeći da su 'ugao udara i intenzitet vatre dokazali da je to bio napad iz vazduha'.

Islamski džihad je dodao da su bolnice u Pojasu Gaze dobile obaveštenje o evakuaciji pre nego što su pogođene bombama, ali niko iz međunarodne zajednice nije intervenisao.