19.10.2023.

10:14

Foto: Tanjug/Reuters/Shutterstock

Planeta

Medvedev brutalan, njegove reči režu kao skalpel! Znate li čije oružje ubija po Bliskom istoku i otkud ono tu?!

- Nemoguće je nabrojati koliko su smrtonosnog oružja, vrednog enormnog novca, SAD i njihovi saveznici u NATO poslali u pomoć neonacističkom kijevskom režimu. Koliko su ostavili prilikom neslavnog bekstva iz Avganistana - istakao je Medvedev.

On je istakao da, "istovremeno, nikog nije čudilo ni brinulo što se vojna tehnika vazalnih zemalja kontinuirano krala i preko švercerskih kanala dolazila u ruke raznih terorista i ekstremista".

- Kako se i očekivalo, danas je očigledna činjenica: američko oružje u Kijevu i Avganistanu ubija ljude i u Izraelu - napisao je Medvedev.

On je skrenuo pažnju da u Kongresu, pritom, "sa prividnim gnevom" zahtevaju "hitnu istragu" o tome odakle Hamasu to oružje i "žure da optuže Iran, Siriju, Rusiju ili bilo koga, samo ne same sebe".

- Licemerje najvišeg nivoa - konstatovao je Medvedev.

Prethodno, političar je ocenio da je američki trag jasno vidljiv na svakom koraku palestinsko-izraelskog sukoba počev od 40-ih godina prošlog veka, SAD su činile sve da se protivničke strane ne raziđu mirno.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra objavilo je operaciju "Potop el Akse" protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.