22.10.2023.

14:33

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Ovo nije slučajno! Bajden brutalno izvređao Putina! Junge velt otkrio šta se krije iza nekontrolisanog besa američkog predsednika!

Uveče 19. oktobra Bajden je u svom obraćanju Amerikancima uporedio ruskog lidera sa palestinskom ekstremističkom organizacijom Hamasom.

On je osudio Hamas i ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši da im je zajednički motiv napada na Izrael i invazije na Ukrajinu - uništenje demokratije. On je američkoj javnosti u televijskom obraćanju u četvrtak uveče poručio da se svet nalazi na, kako se izrazio, tački promene istorije usled sukoba u Izraelu. 

- Upoređivanje Putina i Hamasa? Svako ko se usuđuje da pravi tako nejasne slogane ili pokušava da pridobije najgluplju frakciju američke tvrde desnice, ili ima neki problem. I jedno i drugo važi za predsednika Sjedinjenih Država Bajdena - navodi novinar Junge velta.

Prema rečima autora članka, šef  Bele kuće se suočava sa nekoliko problema.

- Jedan od njih je da Sjedinjene Države i njihove pristalice više od godinu i po dana ulažu desetine milijardi dolara u ponovno naoružavanje Ukrajine - i šta se dešava? Ukrajinska kontraofanziva je propala. Pre ili kasnije, Ukrajina će biti izgubljena - piše on.

Osim toga, postoji mogućnost da sukob na Bliskom istoku eskalira, tada će Bajden morati da se nosi sa dva sukoba, napominje se u članku.

U obraćanju Amerikancima, Bajden je rekao da je podrška Ukrajini i Izraelu „pametna investicija“ koja će „isplaćivati dividende“ generacijama i pomoći da se američke trupe sačuvaju od opasnosti.

Pored toga, poslao je zahtev Kongresu za pomoć Ukrajini i Izraelu. Očekuje se da će za ove dve zemlje, ali i neke druge regione, biti dodeljeno više od sto milijardi dolara.