Autor: Informer.rs

27.10.2023.

19:58

Foto: Informer/printscreen, Shutterstock

Planeta

Grad u kome mogu da žive samo naučnici! Ovako izgleda epicentar nauke u sred hladnog Sibira!

Za vreme Hladnog rata Sovjetskom Savezu bilo je neophodno da sustigne SAD u tehnološkoj trci, iz tog razloga 1957. godine pokrenut je projekat izgradnje potpuno novog grada, u kome će živeti samo najveći umovi koje je država imala da ponudi. Grad je dobio ime Akademgorodok po akademicima koji su u njemu živeli. Matematičar i inženjer Mihail Aleksejevič Lavrentijev, bio je začetnik ovog projekta. U samom gradu u periodu od 1957. do 1990. godine, naučnici su pored aktivnog rada na usavršavanju sovjetske infrastrukture i nauke u polju fizike, hemije i drugih priznatih nauka, imali priliku da se bave kibernetikom i genetikom, koje su tada bile zabranjene u Sovjetskom savezu.

Informer

Naučnici su mogli da uživaju viši stepen slobode nego ostatak građana jer su mogli da dobijaju stranu robu, gledaju filmove i magazine koji su u to vreme bili strogo zabranjeni od strane režima. Nakon pada Sovjetskog Saveza mnogi naučnici i njihove porodice, počele su da napuštaju grad jer su živeli u stanju siromaštva, a pojedina odelenja na brojnim institutima bez finansija nisu mogla da funkcionišu.

Informer

Akademgorodok iz vazduha

Međutim grad je preživeo pad sovjetskog režima dolaskom kompanija Novosoft, Intel i Šlumberger. Tada je Akademgorodok je doživeo preporod, u kome je učestvovao sin osnivača Lavrentijeva koji se takođe zvao Mihail. Od 2011. godine u gradu je otvoreno 300 kompanija koje su zaposlile preko 9000 ljudi, a godišnji prihod grada dostiže 175 miliona funti godišnje. Grad danas ima oko 100 hiljada stanovnika i 400 istraživačkih instituta u sklopu samog grada.