30.10.2023.

06:10

Foto: Reuters

Planeta

Vreme je za akciju! Turci šalju Putinu ponudu koja se ne odbija! Rusija na ovaj način može zadati smrtonosni udarac Zapadu!

On je takođe podsetio i na reči turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je izjavio da je svetu potreban pravičan poredak.

- Svi oni (SAD, UK, Nemačka, Francuska) stoje iza Izraela i teže novom civilizacijskom ratu. Međutim, svet više nije isti kao pre hiljadu godina. Kina, Rusija, Brazil i Turska treba da se ujedine i da uz podršku arapskih i islamskih zemalja pronađu način da zaustavi nasilje u Gazi pre nego što Zapad upotrebi željeno „oružje“ - rekao je Ovur.

Pre nekoliko dana, još jedan kolumnista Sabaha, Kerem Alkin, osvrnuo se na ovo pitanje.

- Grupa E7, koju čine Kina, Indija, Brazil, Rusija, Meksiko, Turska i Indonezija, 1995. godine bila je upola manja od G7 u smislu ekonomske veličine. U 2015. E7 je pretekao G7, a 2050. mogao bi biti duplo veći od G7. To znači da će Sjedinjene Države više neće biti vođa „kapitalističkog sistema” i „globalnog poretka” - zaključuje turski autor.ž

Turski list podseća i na predviđanje američkog intelektualca Semjuela Hantingtona na kraju prošlog milenijuma, koji je rekao da će u 21. veku ekonomije Sjedinjenih Država i evropskih zemalja opasti i njihova hegemonija će se završiti.

Hantington je tada izjavio:

- Zapad je dostigao vrhunac 1928. godine, kada je imao udeo u 84,2% svetske proizvodnje. Do 1980. godine, njegov udeo u proizvodnji bio je 57% svetske proizvodnje, otprilike isti kao i 1860-ih godina. 2013, prema jednoj prognozi, Zapad će držati samo 30% svetske proizvodnje.