29.10.2023.

22:14

Foto: EPA/EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Planeta

(FOTO) Uzbuna! Oglasila se izraelska vojska: Tiče se hitne evakuacije severa Pojasa Gaze!

Portparol vojske Danijel Hagari podsetio je da je IDF tokom protekle dve nedelje pozivao stanovnike severnog dela Pojasa Gaze i grada Gaze da se privremeno presele na jug zbog "lične bezbednosti“, prenosi Al Džazira.

- Danas naglašavamo da je ovo hitan poziv - dodao je on u televizijskom obraćanju

Ovo je drugo upozorenje Hagarija na hitnost evakuacije Palestinaca, nakon što je ranije danas rekao da "želi da poveća značaj i hitnost" poziva civilima sa severa Pojasa Gaze da se pomere južno, jer vojska prelazi u "sledeću fazu" rata sa Hamasom i "širi svoje operacije".

Bar upozorio na moguću ''erupciju nasilja'' na Zapadnoj pbali

Direktor izraelske službe bezbednosti Šin Bet, Ronen Bar upozorio je danas u izveštaju ratnoj vladi u Tel Avivu da bi moglo doći do "erupcije nasilja" na Zapadnoj obali.

On je to obrazložio porastom nasilja koje čine izraelski naseljenici na toj palestinskoj teritoriji, kao i povećanjem broja incidenata između doseljenika i Palestinaca koji završavaju smrću Palestinaca, preneo je Tajms of Izrael.

Bar je naveo da SAD i EU takođe upozoravaju da je Zapadna obala na tački ključanja.

- Ovi incidenti će verovatno zapaliti područje i naštetiti ratnim naporima protiv Hamasa - navodi se u izveštaju Šin Beta.

Dodaje da su pojedini izraelski ''donosioci odluka'' pozvali ministre krajnje desnice Bezalela Smotriča i Itamara Ben Gvira ''da preuzmu odgovornost i smire situaciju'', prenosi Tajms of Izrael.