06.11.2023.

12:46

Foto: Shutterstock/Reuters/Profimedia

Planeta

Da li je ovo novi vođa Ukrajine?! Arestovič rešio da svrgne Zelenskog i okonča rat! Rusima nudi primamljivu ponudu, ako prihvate...

Vera u „brzu i lepu pobedu” Ukrajine nad Rusijom nije ništa drugo do „iluzija”, rekao je Arestovič. Bivši zvaničnik predsedničke administracije u početku je bio prilično optimističan u pogledu izgleda Kijeva i davao je izjave u tom smislu sve do početka toliko raspirivane ukrajinske kontraofanzive ovog leta. Sada je, međutim, rekao da je došlo vreme da se rastane od ove iluzije kako bi se izbegao katastrofalan scenario za Ukrajinu.

- Neprijatelj je jači u ekonomskom, vojnom, mobilizacionom i organizacionom smislu. Zapadne nacije koje podržavaju Ukrajinu nemaju interesa da poraze Rusiju. U sadašnjim okolnostima, vojna pobeda nad Rusijom je nemoguća - rekao je Arestovič.

On je pozvao Ukrajince da se „otrezne i suoče sa realnošću“.

- Ako Kijev nastavi sa svojom „sadašnjom 'uspešnom” politikom još pola godine, Ukrajina bi mogla da zaboravi na članstvo u NATO - upozorio je on, dodajući da zapadni pristalice nacije navodno već razmišljaju o tome da Kijevu daju određene garancije bez punopravnog članstva.

Političar, koji je najavio predsedničku kandidaturu na izborima sledeće godine, predložio je Ukrajini da zahteva prijem u NATO u zamenu za obavezu da neće pokušavati da povrati teritorije koje kontroliše Rusija vojnim putem.

- Sva priča o povratku na granice iz 1991. kroz vojne akcije u sadašnjim okolnostima može biti samo priča - rekao je on.

Bivši pomoćnik Zelenskog je već ineo niz sve mračnijih predviđanja budućnosti Ukrajine poslednjih meseci. On je u avgustu upozorio da bi invazija na Krim koštala 200.000 života Ukrajinaca i predvideo da bi sukob između Moskve i Kijeva mogao da se razvuče do 2035. godine.

Takođe je pozvao na smenu rukovodstva.

- Vlada koju je predvodio Zelenski dozvolila je da korupcija i nesposobnost cvetaju i na kraju nije uspela da nanese strateški poraz Rusiji - rekao je Arestovič sredinom oktobra.

Ranije ove nedelje, on je takođe rekao da političko rukovodstvo nacije ne uzima u obzir situaciju na terenu i da juri za simboličnim pobedama umesto da sledi „ adekvatnu strategiju“.

Arestovičeva izjava usledila je samo nekoliko dana nakon što je glavni ukrajinski vojni komandant, general Valerij Zalužni, rekao za The Economist da je sukob dospeo u ćorsokak u stilu Prvog svetskog rata, kao i da je Rusija u prednosti zbog svoje veće populacije i većih resursa.