12.11.2023.

15:30

Foto: Tanjug

Planeta

Kritično! Ukrajina pred građanskim ratom! Vojni obaveštajac izneo jeziv scenario! "Prvo rušenje vlasti, a onda..."

Bivši američki vojni obaveštajac i inspektor UN za oružje u Iraku Skot Riter procenjuje da je Ukrajina u dubokoj političkoj krizi koja je zahvatila i njenu vlast i vojsku.

Dodao je da se ukrajinska vojska podelila na dva tabora: na realiste koji priznaju poraz svoje zemlje i one koji samo žele da promene taktiku i produže rat sa Rusijom.

- Ako vladu u Kijevu sruše pristalice mira sa Rusijom, ekstremni elementi će započeti građanski rat, koji će Ukrajinu dovesti do potpunog kolapsa - upozorio je Riter.

Po njegovom mišljenju, trenutno sve vodi potpunom uništenju Ukrajine, pa je istinski patriotski čin okončati rat što je pre moguće da bi se sačuvao što veći deo Ukrajine.

- U toj zemlji može doći do izbijanja građanskog rata jer se snage koje ne žele da se predaju mogu okrenuti protiv ljudi koji žele da se predaju. To bi takođe moglo dovesti do unutrašnjih represija. Ukrajina je u pravoj političkoj krizi. I biće samo gore. Jaz između civilne vlade Volodimira  Zelenskog i njegovih vojnih komandanata dubok i mogao bi dovesti do potpunog kolapsa Ukrajine i masovnog nasilja - zaključuje američki obaveštajac.