20.11.2023.

11:40

Foto: Reuters, Tanjug, Shutterstock

Planeta

Počelo je! Putin se oglasio i zaprepastio Zapad! Ruski lider najavio kolosalne poteze Kine i Rusije, ništa više neće biti isto!

- Rusko-kineski odnosi sveobuhvatnog i strateškog partnerstva su na izrazito visokom nivou. Ostvaruju se veliki zajednički projekti u ekonomskoj, saobraćajnoj, energetskoj, humanitarnoj i drugim oblastima. Na bilateralnoj osnovi, kao i u formatima ŠOS, BRIKS i drugim multilateralnim strukturama, Moskva i Peking koordiniraju napore u rešavanju najvažnijih međunarodnih problema, doprinoseći izgradnji pravednijeg i demokratskog svetskog poretka - kazao je Putin.

Ruski predsednik je napomenuo da progresivnom razvoju odnosa između Rusije i Kine omogućava dobro uspostavljena, konstruktivna interakcija Jedinstvene Rusije i Komunističke partije Kine.

- Redovni kontakti, koji uključuju i njihova centralna tela i regionalne strukture, omogućavaju korisnu razmenu iskustava u oblasti partijske izgradnje, parlamentarnih i javnih aktivnosti i omogućavaju temeljnu diskusiju o širokom spektru aktuelnih pitanja na bilateralnom i međunarodnom planu dnevnog reda - istakao je ruski lider.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom "kako bi donela više stabilnosti i pozitivne energije u svet".

- Sledeće godine se navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Rusije. Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi iskoristila istorijski trend za čvrsto razvijanje rusko-kineskih odnosa na bazi večnog dobrosusedstva, sveobuhvatne strateške interakcije i obostrano korisne saradnje. Takođe i da promoviše razvoj i uspon svake strane i donese više stabilnosti i pozitivne energije u svet - naveo je Si Đinping u svom pozdravu učesnicima Dijaloga između vladajućih partija Kine i Rusije.