20.11.2023.

14:56

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

(VIDEO) Ukrajina na nogama! Azovac najavio užas nezapamćenih razmera! "Treba ih sve..."

- Treba da mobilišemo dvadesetogodišnjake, osamnaestogodišnjake, u čemu je problem? Šta je sa studentima? Pa šta? Studenti ne treba da se bore? Trebaju. Oni nam odgovaraju. Pravo pitanje je pristup obuci i nivo spremnosti - rekao je.

Gorbatenko tvrdi da nema smisla regrutovati 50-godišnje stanovnike Ukrajine i starije, jer su neefikasni na bojnom polju i imaju mnogo hroničnih bolesti.

Ranije je Sergej Rahmani , član Komiteta za nacionalnu bezbednost Vrhovne rade , rekao da će mobilizacija u Ukrajini biti pojačana, zbog većih gubitaka na frontu.

U Ukrajini je od februara 2022. na snazi režim vanrednog stanja i dekret o opštoj mobilizaciji. Muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno je napuštanje zemlje. Za izbegavanje služenja vojnog roka zaprećena je kazna zatvora do pet godina.

Poziv se može uručiti na različitim mestima. Snimci prinudne mobilizacije Ukrajinaca redovno se postavljaju na internet. Poziv ne mora uručiti predstavnik vojnog registra, već to mogu učiniti i rukovodioci preduzeća u kome radi vojni obveznik, šefovi stambene kancelarije, predstavnici kućnog odbora i drugi službenici.