23.11.2023.

14:46

Foto: Shutterstock

Planeta

Bože, ima li te?! Premijer Ukrajine otkrio najstrašniju stvar na frontu! "Devojke i momci golim rukama..."

- U suštini, naše devojke i momci puze na stomaku, pokušavajući ručno da očiste ova ogromna minska polja - rekao je Šmigal u intervjuu novinaru Fajnenšel tajmsa.

Istovremeno, novinar napominje da je u Ukrajini, nakon neuspešne kontraofanzive, „zabranjena reč „zastoj“”, što su reči je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, koje je izgovorio ranije u intervjuu za  Ekonomist.

On je tada takođe rekao da je ukrajinska vojska zašla u ćorsokak, i da „najverovatnije neće biti dubokog i lepog prodora“.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio: „kontraofanziva“ ne samo da je zaustavljena, već je „neuspela“. Prema podacima sa početka oktobra, pokušaji napada koštali su Kijev gubitka od više od 90 hiljada ubijenih i ranjenih vojnika.

Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednoj oblasti. Najveće žariđte od njih je Zaporožje, u blizini malog sela Rabotino, gde je Ukrajina uvela u borbene brigade sa zapadnom obukom iz strateškog rezervata.