24.11.2023.

09:11 >> 11:04

Foto: Tanjug/AP

Planeta

"39 za 13!" Oglasio se Izrael - evo u koliko sati počinje razmena talaca za zatvorenike!

Zatvorenici, svi sa okupirane Zapadne obale ili Jerusalima, biće predati Međunarodnom komitetu Crvenog krsta u izraelskom vojnom zatvoru Ofer oko 16 časova po lokalnom vremenu, rekao je Fares agenciji Rojters.

To bi trebalo da se poklopi sa planiranom predajom 13 žena i dece na granici Gaze i Egipta, koji su među oko 240 ljudi koje su Hamasovi napadači uzeli za taoce tokom napada 7. oktobra na izraelsku teritoriju.

- Nakon što Crveni krst preuzme palestinske zatvorenike, oni iz Jerusalima će otići u svoj grad, a oni sa Zapadne obale će se okupiti u opštinskom veću Betunije gde će ih sačekati njihove porodice - rekao je Fares.

Oslobađanje zatvorenika je deo sporazuma o četvorodnevnom primirju između Izraela i Hamasa koje je počelo u 7 jutros po lokalnom vremenu.

Prekid vatre se prema dosadašnjim informacijama poštuje, pošto nema izveštaja o bombardovanju, artiljerijskim ili raketnim napadima, iako su obe strane optužile drugu za njegovo kršenje, navodi Rojters.

Danas je prvi od četiri dana primirja, u kojima se očekuje ovakva razmena, uz moguće dodatne dane prekida vatre ako Hamas pristane da oslobodi još talaca, navodi Tajms of Izrael.

U isto vreme, četiri cisterne sa gorivom i četiri cisterne sa gasom za pomoć humanitarnim organizacijama Ujedinjenih nacija ušle su danas u Pojas Gaze, u okviru dogovora o primirju s Hamasom, potvrđeno je iz izraelskog ministarstva odbrane.

Kako se navodi, kamioni su ušli u južni deo Gaze preko egipatskog graničnog prelaza Rafa, prenosi Tajms of Izrael.

"Gorivo i gas su namenjeni za funkcionisanje osnovne humanitarne infrastrukture u Pojasu Gaze", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je isporuka izvršena uz odobrenje izraelskih vlasti, u okviru postignutog dogovora o primirju i oslobađanju talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas.