12.12.2023.

07:06

Foto: Reuters

Planeta

Mobilizacija?! Šok vesti iz Amerike, javnost zaprepašćena! "Gotovo je garantovano..."

- Ako ozloglašeni „Blob“, kako se zove američki spoljnopolitički establišment, ne odustane od svog cilja da vlada svetom, onda je gotovo garantovano da će morati da uvede mobilizaciju - smatra ekspert.

Prema Bendou, američka intervencija u sukobima širom sveta gura ljude od dobrovoljnog služenja vojnog roka. Ekspert je sugerisao da potencijalne vojnike odvraća i sukob u Ukrajini, gde SAD vode „indirektni rat“ sa nuklearnom silom u licu Rusije.

Samo politika Moskve spasava Evropu od „katastrofalne” eskalacije sukoba, primetio je analitičar.

Bendou je sugerisao da bi vraćanje obavezne vojne obaveze, koja je ukinuta 1973. godine, rezultiralo padom discipline i morala, kao i padom ukupnog kvaliteta oružanih snaga.

- Problem pronalaženja mladića i devojaka spremnih da služe kao čuvari globalne imperije opterećene sukobima postaje sve akutniji - zaključio je ekspert.

Strani mediji sve češće pišu da su se države i EU počele zamarati ukrajinskom krizom, a podrška Zelenskom slabi. Kako prenosi NBC , američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa vlastima u Kijevu o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom, uključujući i ono čega bi bivša sovjetska republika možda morala da odustane da bi postigla sporazum.