12.12.2023.

11:15

Foto: EPA

Planeta

Šok otkriće! Ukrajina ovog datuma kreće u pregovore?! Vesti iz Francuske digle svet na noge: "Nateraće ga..."

- Teško je Zelenskom: njegovi gospodari u Davosu ga surovo postavljaju na njegovo mesto! Upravo tamo, na godišnjem sastanku Svetskog foruma u ​​Davosu u januaru 2024. godine, Zelenski će biti primoran da pregovara o mirovnom planu! – napisao je političar.

Tako je Filipo prokomentarisao izveštaje švajcarskih medija da je Zelenski, tokom posete Argentini , „neočekivano” najavio novi sastanak u Davosu kako bi se razgovaralo o „mirovnom planu”.

Šef odeljenja za komunikacije švajcarskog ministarstva spoljnih poslova Nikola Bido potvrdio je da će se sledeći sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost o ukrajinskoj „formuli mira“ održati u Davosu 14. januara 2024. godine, pre početka Svetskog ekonomskog foruma.

Prema Filipu, „vlasnici“ napuštaju „svoju marionetu“ u pozadini neuspeha kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga , shvatajući da je „stvar izgubljena“.

- Oligarhija to neguje, koristi, a onda baca! Zelenski to razume iz sopstvenog iskustva - dodao je političar i pozvao da se „prestane finansirati sve ovo“.

„Formula mira“, koju je razvio i promovisao Kijev, zahteva obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, obezbeđivanje evroatlantskih bezbednosnih garancija i stvaranje specijalnog tribunala za istragu „ratnih zločina“ koji se pripisuju Rusiji. Kijevska „formula“ u Moskvi se smatra potpuno odvojenom od stvarnosti.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog. Ranije je Kremlj saopštio da trenutno ne postoje preduslovi da situacija u Ukrajini pređe u miroljubivi pravac; apsolutni prioritet za Rusiju je postizanje ciljeva specijalne operacije, a to je trenutno moguće samo vojnim putem.