• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.12.2023

09:45

(MAPA) Počela žestoka ruska ofanziva! Putin naredio masovni juriš, zacrtao je da sve završi pre ovog datuma!

Deep Stat/Reuters/Pixabay

Vesti

(MAPA) Počela žestoka ruska ofanziva! Putin naredio masovni juriš, zacrtao je da sve završi pre ovog datuma!

Podeli vest

Ruske snage su ostvarile dobitke u istočnoj Ukrajini u okviru svojih ofanziva na više frontova, prema Institutu za proučavanje rata (ISV), čije mape prikazuju trenutnu situaciju u ratu.

Naučni centar sa sedištem u Vašingtonu naveo je u izveštaju od 9. decembra da su se ruske trupe „verovatno posvetile“ ofanzivnim operacijama u nastojanju da preuzmu inicijativu i kontrolu na frontu uoči ruskih predsedničkih izbora u martu 2024.

Ruske snage su nastavile ofanzivne napore na granici Harkov-Luganska oblast, u blizini Bahmuta i ka Avdejevki, kao i kontinuirane kopnene napade u zapadnom Zaporožju.

„Nedavne izjave ukrajinskih vojnih zvaničnika dalje sugerišu da su ruske snage uspele da preuzmu inicijativu duž granice Harkov-Luganska oblast, u blizini Bahmuta, i duž ose Avdejevka -Donjeck, dok ukrajinske snage zadržavaju inicijativu u ključnim oblastima južne Ukrajine“, navodi se u izveštaju ISV.

 

 

Najdramatičnije u Avdejevki

Ruske snage su pokrenule novu veliku ofanzivu na Avdejevku, sa 610 artiljerijskih granatiranja u blizini grada na istoku Ukrajine u subotu, saopštila je ukrajinska vojska.

- Neprijatelj je juče pokrenuo masovne jurišne akcije uz podršku oklopnih vozila u pravcu Avdejevka i Marinka. Žestoke borbe se nastavljaju. Naši borci se čvrsto drže odbrane - rekao je portparol vojske Oleksandar Stupun za ukrajinsku TV.

Avdejevka je ključno ukrajinsko uporište severozapadno od grada Donjecka koji je okupirala Rusija u istočnom regionu Donbasa.

Rusija je pokrenula nov pokušaj zauzimanja grada pre više od dva meseca, a moskovske snage su napredovale na bokovima pokušavajući da preseku linije snabdevanja.

Sada u Avdejevki ima samo oko 1.500 ljudi koji su ostali od predratne populacije od oko 32.000.

 

 

Napredovanje kod Bahmuta

ISV je u svom izveštaju od 9. decembra primetio da ruski izvori tvrde da su napredovali do uzvišenog položaja severno od Kliščijevke i do istočne periferije Bohdanovke, oba u blizini Bahmuta.

Geolocirani snimci objavljeni 8. decembra takođe pokazuju da su ruske snage napredovale istočno od Jampolivke, severno od Bahmuta.

Raniji snimci objavljeni 7. decembra pokazuju da su ruske trupe napredovale južno od Robotina u oblasti Zaporožja, na jugoistoku Ukrajine.

ISV je naveo da su kijevske snage zadržale položaje na istočnoj obali Hersonske oblasti, na jugu Ukrajine, 9. decembra, uprkos pokušajima Rusije da ih potisnu sa položaja u Krinkiju.

Prijavljeni ruski dobici dolaze nakon što su vojni analitičari ISV-a 5. decembra rekli da je Rusija ostvarila „potvrđene dobitke“ u blizini Avdejevke. Njuzvik je ranije objavio da geolocirani snimci pokazuju napredak duž dela železničke pruge severno od gradske koksare, pored oblasti južno od deponije.

„Ukrajinske snage, s druge strane, izgleda da koriste ovaj period izazovnih vremenskih uslova i tekućih ruskih ofanzivnih operacija da uspostave i konsoliduju odbrambene položaje duž delova linije fronta na kojima nisu sprovodile kontraofanzivne operacije, čime treba da očuvaju ljudstvo i resurse za buduće ofanzivne napore“, dodaje ISV u izveštaju.

Kampanja na istoku Ukrajine bila je iscrpljujuća za ruske snage, pri čemu je Moskva izgubila 11.000 vojnika širom istočnih teritorija, prema rečima portparola Komande ukrajinskih kopnenih snaga, potpukovnika Vladimira Fitja.

Analitičari ISV-a rekli su u četvrtak da bi Moskva mogla da trpi gubitke, duž celog fronta u Ukrajini, blizu stope kojom Rusija regrutuje nove snage.

Napad na Kijev

Zvaničnici su rekli da je Rusija napala Kijev sa osam balističkih raketa dugog dometa pre zore u ponedeljak. Četiri osobe su povređene u tom napadu.

Udar – oko 4 sata ujutro – označio je prvi veliki napad na ukrajinsku prestonicu poslednjih meseci upotrebom balističkih projektila.

Četiri osobe su povređene od krhotina razbijenog stakla u okrugu Darnicki na jugoistoku Kijeva i bila im je potrebna medicinska pomoć, navodi se u saopštenju nacionalne policije, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska je navela da je oborila osam ruskih projektila koji su gađali Kijev i još 18 dronova iznad ostatka zemlje, preneo je AFP.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija