• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.12.2023

23:55

Konačno kraj! Zelenski i ekipa čekaju fatalni poziv iz Bele kuće! Vašington post objasnio šta se dešava! "Strahuju..."

Reuters/shutterstock

Vesti

Konačno kraj! Zelenski i ekipa čekaju fatalni poziv iz Bele kuće! Vašington post objasnio šta se dešava! "Strahuju..."

Podeli vest

Mnogi ukrajinski zvaničnici strahuju da bi mogli biti primorani da pregovaraju sa Rusijom ako zapadni partneri, uključujući Sjedinjene Države, budu smatrali da su borbe dospele u ćorsokak, navodi se u članku, objavljenom na sajtu Vašington posta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nalazi se u „sve težoj situaciji“ zbog činjenice da Kongres još nije odobrio budžetska sredstva za pomoć Kijevu. Osim toga, kako pišu autori članka, „u Ukrajini raste uznemirenost” pošto podele u Vašingtonu sprečavaju oslobađanje milijardi dolara pomoći, što je, prema mišljenju ukrajinskih zvaničnika, krajnje važno za funkcionisanje zemlje u uslovima ruske specijalne vojne operacije.

Paraleno sa napetošću u odnosima između Kijeva i Vašingtona, eskaliraju i unutrašnje političke nesuglasice u okruženju predsednika Vladimira Zelenskog. Prema mišljenju autora članka, „odnosi između (ukrajinskih) zvaničnika, koji su ranije održavali privid jedinstva, sada se sve više pogoršavaju“. Ukrajinski i američki zvaničnici „primećuju trvenje između Zelenskog“ i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Kako podseća Vašington post, delegacija ukrajinskih zvaničnika posetila je Vašington ove nedelje kako bi zatražila povećanje i vojne i budžetske pomoći. List smatra da pozivi nisu imali odjeka jer su republikanci u Senatu ponovo blokirali pomoć Kijevu.

Administracija Vašingtona poslala je Kongresu u oktobru zahtev za dodatna budžetska izdvajanja u fiskalnoj 2024. godini, koja je počela u Sjedinjenim Državama 1. oktobra - prvenstveno za pružanje pomoći Izraelu i Ukrajini, kao i za suprotstavljanje Kini i Rusiji u Aziji. Izvršna vlast na čelu sa Džozefom Bajdenom bi želela da dobije oko 106 milijardi dolara za ove svrhe.

Dalja sudbina zahteva i alternativnih zakona ostaje nejasna. Jedan broj republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu Kongresa nedavno se izjasnio protiv nastavka pružanja finansijske pomoći Kijevu. Predsednik Donjeg doma Kongresa, republikanac Majk Džonson, više puta je upozoravao da dalja pomoć Ukrajini treba da bude povezana sa pooštravanjem kontrole nad južnom granicom SAD.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!
Live TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!

Evropsko prvenstvo u fudbalu liči na Olimpijske igre u Minhenu održane 1936. U savremenom društvu doživeli smo to da u jednoj navodno demokratskoj državi u sred Evrope 50.000 ljudi skandira "ubi Srbina" i "Srbe na vrbe" i da niko na to ne reaguje. O ovoj temi, ali i o temi tajnih društava, odnosno onih koji upravljaju procesima u celom svetu govorio je u emisiji "Info veče" govorio je profesor Bojan Dimitrijević, ekonomista.

20.06.2024

22:17

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)
Live TV

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon posete Severnoj Koreji, obišao i Vijetnam. Po dolasku je otišao u predsedničku palatu gde se sastao sa vijetnamskim predsednikom Toom Lamom. Ovo je peta Putinova poseta Vijetnamu, a prva posle 2017. godine. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su Mihail Zvinčuk, vojni bloger i autor projekta "Ribar" i Vladimir Prebiračević iz srpsko-ruskog centra "Majak". Putem vajber uključenja uživo u program javio se i ratni reporter Igor Damjanović.

20.06.2024

19:07

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50