• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.12.2023

11:15

Evropa drhti! Tramp već spremio radikalne poteze?! Rusija dobila najbolje moguće vesti, svi čekaju da počisti Bajdena, a onda...

Shutterstock, AP, EPA

Vesti

Evropa drhti! Tramp već spremio radikalne poteze?! Rusija dobila najbolje moguće vesti, svi čekaju da počisti Bajdena, a onda...

Podeli vest

U Evropi raste strah od povratka Donalda Trampa na mesto predsednika SAD, što bi moglo dovesti do smanjenja podrške Ukrajini, udaljavanja zemlje od evropskih saveznika i raspada NATO-a, piše Njujork tajms, pozivajući se na aktuelne i bivše evropske diplomate.

U evropskim zemljama ne znaju kako da grade odnose sa predsednikom Trampom, osim da opet pribegnu laskanju i „poslovnim poklonima“, proizilazi iz razgovora sa diplomatama. Kako je list saznao, male evropske zemlje, koje su najbliže Rusiji, pokušaće da pridobiju Trampovu naklonost povećanjem kupovine američkog naoružanja – kao što je to činila Poljska tokom njegovog prethodnog mandata – tada je pokušala da mu se dodvori tako što je predložila da se vojna baza nazove njegovim imenom.

Evropski ambasadori posećuju Trampove saveznike kako bi saznali njegove namere. Najmanje jedan ambasador, šef finske diplomatije Miko Hautala, obratio se direktno Trampu i pokušao da ga ubedi u važnost Finske za NATO, rekla su dva izvora.

Kao predsednik, on je više puta pretio da će povući SAD iz alijanse, podseća list, ali sada, pokušavajući da se vrati u Belu kuću, malo govori o svojim namerama. Na njegovoj veb stranici kampanje stoji: „Moramo da završimo temeljnu procenu svrhe i misije NATO-a koju smo započeli pod mojom administracijom". Ova nejasna formulacija izaziva zabrinutost među evropskim saveznicima SAD.

Njujork tajms ga je zamolio da objasni šta znači izraz „temeljna procena“.

- Odgovornost svakog predsednika Sjedinjenih Država je da obezbedi da američki savezi služe zaštiti američkog naroda i da ne dovode u opasnost američku krv i budžet - navodi se u Trampovom odgovoru.

Neke Trampove pristalice među kongresmenima, ako i njegovi bivši savetnici sugerišu da on blefira po pitanju hipotetičkog povlačenja iz NATO-a. Međutim, njegov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton (2018-2019) u svojim memoarima napisao je da su Trampa više puta ubeđivali da ne prekine članstvo u alijansi. Bolton uverava da nema sumnje da će Sjedinjene Države izaći iz NATO-a pod predsednikom Trampom.

- U Evropi postoji velika zabrinutost da će drugi Trampov mandat dovesti do de fakto povlačenja Sjedinjenih Država iz NATO-a - priznao je Džejms Stavridis, penzionisani američki admiral.

Predsednički izbori u SAD biće održani u novembru 2024. godine, a inauguracija u januaru 2015. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija