12.12.2023.

14:45

Foto: Reuters/AP/Wikimedia

Planeta

Putin već slavi! Bliži se dan koji će okrenuti svet naglavačke! EU potvrdila najgore sumnje Zapada! "Ako se ovo dogodi..."

Otvoreno pismo, u koje je uvid imao Rojters, potpisali su poslanici iz najmanje 17 zemalja, uključujući Francusku, Nemačku, Italiju, Poljsku i Irsku, i znak je sve veće zabrinutosti u Evropi u vezi sa kontinuitetom američke podrške Ukrajini.

Sve se dešava u trenutku kada ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski boravi u Vašingtonu kako bi takođe pozvao na pomoć Kijevu.

"Čujemo zabrinutost koju su izrazili naši američki prijatelji. Godinama su američki lideri, demokrate i republikanci, tražili od Evropljana da preuzmu veću odgovornost za sopstvenu bezbednost. Saglasni se sa ovim legitimnim zahtevom", navodi se u pismu koje su napisali poslanici predvođeni Bežamenom Adadom, francuskim poslanikom iz stranke Emanuela Makrona.

Evropski poslanici, među kojima je i Nemac Mihael Rot, predsednik spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, kao i Đulio Tremonti, njegov italijanski kolega, rekli su da su Evropljani doprineli koliko i SAD u Ukrajini.

Štaviše, vojna potrošnja je porasla širom Evrope, navode oni. Ipak dodaju da je američka vojna pomoć ključna i hitna.

Sledeći krug pomoći Ukrajini zaustavljen je zahtevom predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona i drugih republikanaca da se ne šalje više sredstava dok se prvo ne preduzmu koraci da se ojača granica SAD sa Meksikom.

"Pobeda Putina bi ohrabrila naše neprijatelje širom sveta: oni gledaju i nadaju se da ćemo se umoriti. Ukrajinci se bore da mi bismo morali", naveli su evropski poslanici u pismu.

Lideri Evropske unije sastaće se na samitu u Briselu u četvrtak i petak kako bi odlučili o predlozima za odobravanje 50 milijardi evra ekonomske podrške Kijevu, dodeljivanje dodatnih 20 milijardi evra ukrajinskoj vojsci i pokretanje pregovora o pridruživanju.

Za sve to morali bi da ubede mađarskog premijera Viktora Orbana, koji hvali svoje veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i preti da će staviti veto na pregovore o pomoći i proširenju.