• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.12.2023

13:27

Kakav preokret! "Putin krenuo u pregovore!" Planeta gori, jedan potez ruskog lidera izazvao haos na Zapadu!

Shutterstock, Reuters

Vesti

Kakav preokret! "Putin krenuo u pregovore!" Planeta gori, jedan potez ruskog lidera izazvao haos na Zapadu!

Podeli vest

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima može značiti da su mirovni pregovori blizu, rekao je komentator britanskog Telegrafa Danijel Hanan, inače britanski poslanik.

On je za britanske medije objasnio zašto misli da je Putin trenutno u boljoj poziciji od Ukrajine.

- Dok se umorni Ukrajinci povlače s minskih polja, Rusija preuzima inicijativu. Rusi su krenuli ka ostacima grada Marinke u Donjeckoj oblasti. Strateški gledano, nije neki cilj. Psihološki gledano, jako je važan - dodao je Hanan, britanski parlamentarac iz redova Konzervativne stranke i savetnik Veća za trgovinu pri Ministarstvu za ekonomiju i trgovinu.

Hanan kaže da front u Ukrajini nalikuje onom iz Prvog svetskog rata i da se proteže od delte Dnjepra do ukrajinsko-ruske granice. Kako vojna tehnologija i doktrina drže stranu onoga koji se brani, svaki se pomak na ratištu skupo plaća.

- U slučaju rata u Ukrajini, Rusija ima moćnije ljudstvo. Trećina kompanija koje su pre rata delovale u civilnom sektoru sada rade za vojsku. Moguće je i da Rusija ima moćniju flotu dronova: moderni ekvivalent bodljikavoj žici u Prvom svetskom ratu - rekao je Hanan.

Podseća da je Rusija izgurala zimu bez većih pobeda Ukrajinaca.

- Sigurno ima onih koji će sada reći da je probijanje utvrđene ruske odbrane oduvek bio težak zadatak. Pat pozicija u kojoj su se našli Ukrajinci i Rusi nije bila nešto što se predviđalo u junu. Ja sam prvi od Ukrajinaca očekivao da se probiju do Azovskog mora. Ukrajina je tokom 2022. pokazala da Rusija Krim ne može snabdevati preko Kerčkih vrata. Da je prekinut taj kopneni most, ruske snage na poluostrvu našle bi se u vrlo nepovoljnoj poziciji. Ukrajina je mogla da prestane da šalje struju i hranu na ostrvo i tako sebi otvori pregovaračku poziciju. U čemu sam pogrešio? Ukrajina je imala opremu koju je oduvek tražila, a pobuna koju je orkestrirao šef plaćeničke vojske Vagner Jevgenij Prigožin pokazala je slabost na ruskom frontu. Rusi su naučili na svojim greškama. Dok je Ukrajina užurbano obučavala svoje vojnike, Rusija je minirala frontove, gradila utvrđenja, kopala rovove i gomilala dronove - tvrdi Hanan.

Kako on kaže, ruski predsednik Vladimir Putin mora izdržati još samo 12 meseci.

- Čak i ako Donald Tramp ne postane predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Kongres SAD-a u kom Republikanska stranka trenutno ima većinu više nije voljan da finansira ukrajinsku odbranu.Prošle sedmice blokirano je 110 milijardi dolara vredan paket pomoći koji predsednik SAD Džo Bajden želi da pošalje Kijevu. Republikanci tvrde da to rade iz finansijskih razloga, međutim lako je moguće da su to napravili jer ne vole predsednika - rekao je britanski parlamentarac i dodao da im razloga za mržnju Bajdena ne nedostaje.

Hanan kaže i da je spomenuti razvoj događaja oraspoložio Putina koji je ove sedmice posetio čak dve zemlje koje se izdaju za neutralne – Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Otkad traje rat u Ukrajini ruski je predsednik posetio isključivo bivše sovjetske zemlje te Iran i Kinu – zemlje kojima vladaju naklonjeni mu režimi koji se, poput njega, aktivno suprotstavljaju Zapadu.

- Zašto je otputovao u zemlje koje su na sigurnosnom planu povezane sa Zapadom? Je li možda sklopljena kakva antanta? Jesu li Saudijci diskretno zamoljeni da ga saslušaju? Je li moguće da je ovo uvod u mirovne pregovore? Ako je tako, biće to ogromna katastrofa za Zapad. Bilo kakav dogovor kojim će se nagraditi ruska agresija pokazaće da moćni Severnoatlantski savez nije mogao zaštititi Ukrajinu. Rusofilne stranke u Ukrajini su zabranjene, a strahuje se da bi slična sudbina mogla snaći i stranke naklonjene Zapadu. Više sam se puta pitao zašto ukrajinski predsednik Zelenski u ratnu koaliciju nije pozvao i druge ukrajinske stranke - nastavlja dalje Hanan.

Takođe, smatra i da će se drugi režimi širom sveta osiliti ako Rusija dođe u priliku da proglasi pobedu nad Ukrajinom. Ako NATO i Zapad nisu globalni policajac, pokušaja poput onog iz Venezuele da aneksira deo Gvajane biće još.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija