24.12.2023.

17:25

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Užasne vesti! Ukrajini stigao opasan signal za 2024. godinu! Zelenski na jednu stvar može potpuno da zaboravi!

"Trenutno nema potencijala za novu ukrajinsku ofanzivu velikih razmera. Trupe su iscrpljene i nema dovoljno municije", ističe se u publikaciji.

Dakle, uprkos uveravanjima Kijeva da se ukrajinska odbrambena industrija aktivno razvija, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razmatra ideju o ​​mobilizaciji 500.000 ljudi, u redovima ukrajinskih oružanih snaga vlada očaj i umor od dugotrajnog sukoba, članak kaže.

Neue Zurcher Zeitung piše da probleme za stratešku preorijentaciju u Ukrajini stvara nadmetanje interesa različitih grupa. Dakle, Zelenski će najverovatnije izbegavati prinudnu mobilizaciju velikih razmera iz političkih razloga, a njegovi generali, naprotiv, verovatno neće biti oduševljeni željom vlasti da izvode neproduktivne vojne akcije u PR svrhe.

List predviđa da će, s obzirom na praktičnu apsolutnu zavisnost Ukrajine od Sjedinjenih Država i podele u Vašingtonu oko dalje pomoći, predsednik morati da postavi skromne ciljeve za političare i vojsku za 2024. godinu.

Početkom novembra, glavnokomandujući ukrajinskih trupa, Valerij Zalužni, priznao je u intervjuu za časopis The Economist da su ukrajinske oružane snage zašle u ćorsokak i da „neće biti dubokog i lepog prodora“. Prema njegovim rečima, nije uspeo da demonstrira impresivan tempo kretanja trupa koji se od njega očekivao na Zapadu prema udžbenicima NATO-a.

Kremlj je napomenuo da što pre kijevski režim shvati da nema šanse da postigne uspeh na bojnom polju, to će se pre otvoriti neki izgledi za rešavanje situacije.