26.12.2023.

08:36

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Udarno! Netanjahu postavio tri uslova za mir! Ima podršku velikih sila, sada je jasno šta će uraditi!

- Hamas mora da bude uništen, Gaza mora da bude demilitarizovana i palestinsko društvo mora da bude deradikalizovano - napisao je Netanijahu u autorskom tekstu za Volstrit džurnal.

On je naveo da SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka "i mnoge druge zemlje podržavaju nameru Izraela da uništi terorističku grupu".

- Da bi se postigao taj cilj, njene vojne sposobnosti moraju da budu demontirane i njena politička vlast nad Gazom mora da se okonča - istakao je Netanijahu.

Prema njegovim rečima, uništenje Hamasa je "jedini proporcionalni odgovor" kako bi se sprečilo ponavljanje zločina koji su počinjeni 7. oktobra.

- To će zahtevati uspostavljanje privremene bezbednosne zone u Gazi i inspekcijskog mehanizma na granici između Gaze i Egipta koji bi zadovoljio potrebe Izraela i sprečio krijumčarenje oružja - naveo je Netanijahu.

Dodao je da je "samo san očekivanje da će palestinske vlasti demilitarizovati Gazu".

- Palestinske vlasti trenutno finansiraju i veličaju terorizam i obrazuju palestinsku decu da teže uništenju Izraela - napisao je u tekstu izraelski premijer.

On je istakao da palestinsko društvo mora da se "transformiše".

- Palestinsko građansko društvo treba da se transformiše tako da ljudi podržavaju borbu protiv terorizma, a ne da ga finansiraju - istakao je Netanijahu.

On je ukazao na "uspešnu deradikalizaciju" koja se dogodila u Nemačkoj i Japanu posle poraza u Drugom svetskom ratu.

- Obe nacije su danas veliki saveznici SAD i promovišu mir, stabilnost i prosperitet u Evropi i Aziji - naveo je izraelski premijer.

Zaključio je da "kada Hamas bude uništen, Gaza demilitarizovana i kada palestinsko društvo bude započelo proces deradikalizacije, Gaza ponovo može da bude izgrađena, a izgledi za širi mir na Bliskom istoku postaće stvarnost".