31.12.2023.

15:31

Foto: Shutterstock

Planeta

Sledeća godina je Putinova! Zapad mu sprema neviđeni poklon, ako ne i najveći: NATO će dobiti na srebrnom tanjiru

Sledeće godine ruski predsednik Vladimir Putin konsolidovaće postignute uspehe, piše francuski list Le Figaro. 

- Uz svaku priliku da zadrži svoj položaj u Ukrajini i možda ponovo povede svoju vojsku u ofanzivu, Putin se već raduje bonusu koji ga čeka 2024.: američkim predsedničkim izborima - navodi se u publikaciji.

Tako je započeta izborna trka pokazala da je podrška kijevskom režimu u SAD pokolebala, a ruski lider može dobiti najveći poklon – povratak Donalda Trampa u Belu kuću, napominje izdanje.

- Pobornik nacionalnih interesa poput Trampa, u najboljem slučaju, mogao bi ruskom predsedniku ponuditi raspad NATO-a na srebrnom tanjiru- zaključuje se u članku.

Oružane snage Ukrajine su 4. juna krenule u kontraofanzivu na pravcu Južnodonjeck, Artemovsk i Zaporožje, ubacivši u borbu brigade koje je obučavala Severnoatlantska alijansa i naoružane stranom opremom. Međutim, nisu uspeli da savladaju čak ni taktičku odbranu ruskih trupa i pretrpeli su ozbiljne gubitke.

U tom kontekstu zapadni mediji sve češće pišu da su SAD i EU počele da se zamaraju ukrajinskom krizom, a podrška Vladimiru Zelenskom slabi. Kako prenosi En-Bi-Si, američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa vlastima u Kijevu o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom, uključujući i ono čega bi bivša sovjetska republika možda morala da odustane da bi postigla sporazum.