30.01.2024.

07:10

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Dolazi rat! Dramatično obraćanje Trampa diglo SAD na noge! Bajdenove akcije zaprepastile bivšeg predsednika!

Tramp je govorio o napadima na američku bazu na Bliskom istoku. Prema njegovom mišljenju, da je on bio predsednik Sjedinjenih Država, do tih napada ne bi došlo.

- Kao što se napad Hamasa na Izrael koji podržava Iran ne bi dogodio, tako se ne bi dogodio ni sukob u Ukrajini. Mi smo na ivici trećeg svetskog rata - rekao je on.

Ranije je Tramp rekao da svet nikada nije bio tako blizu početka trećeg svetskog rata. Prema Trampovim rečima, Sjedinjene Države pod predsednikom Džoom Bajdenom postale su slaba i neefikasna država. Mišljenja Amerikanaca se ne uzimaju u obzir, dodao je on.

Tramp je takođe obećao da će okončati sukob u Ukrajini ako bude izabran za predsednika Sjedinjenih Država.

On je već rekao da je „ceo svet u neredu“, dok za vreme njegove administracije SAD „nije imale problema“ i nije bilo ratova.

- Sada je sve užasno i završićemo u svetskom ratu. Imamo nesposobnog lidera Sjedinjenih Država. Ne može da ode sa bine. Ne može da nađe stepenice. Ne može da sastavi dve rečenice. Ne može da priča. A ovaj čovek ima posla sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsednikom Si đinpingom i svim ovim ljudima koji verovatno ne bi kažu da nas vole - rekao je Tramp.

Ranije je pres-služba Bele kuće objavila Bajdenovu izjavu u kojoj se navodi da su 27. januara „tri američka vojna lica poginula, a mnogi drugi povređeni u napadu dronom” na američke snage „stacionirane na severoistoku Jordana u blizini granice sa Sirijom .” Kako je pojasnila Centralna komanda SAD, povređeno je 25 vojnih lica.

Kasnije je jordanski ministar komunikacija i portparol vlade Muhanad al-Mubajdin demantovao Bajdenovu izjavu da su američke snage napadnute u kraljevstvu. Prema njegovim rečima, napadnuta je američka baza u sirijskom regionu al-Tanf u blizini granice sa Jordanom.