30.01.2024.

12:46

Foto: Reuters

Planeta

Šok iz Londona! Britanija spremna da prizna Palestinu kao državu: Kameron potvrdio

Kameron počinje svoju četvrtu posetu regionu otkako je u novembru imenovan za ministra spoljnih poslova. Velika Britanija ima odgovornost da odredi kako bi izgledala palestinska država, rekao je on na prijemu u Vestminsteru.

"Priča o neuspehu Izraela"

Palestinskom narodu bi se morao pokazati "nepovratni napredak" ka rešenju sa dve države, rekao je Kameron.

- Kako se to bude dešavalo, sa saveznicima ćemo razmotriti pitanje priznavanja palestinske države, uključujući i Ujedinjene nacije - rekao je on konzervativnom Savetu za Bliski istok.

Ministar spoljnih poslova je takođe pozvao Izrael da dozvoli više humanitarne pomoći u Gazi i rekao da je "smešno" da se vitalna britanska i druga pomoć šalje nazad na granicu. Kameron je rekao da je poslednjih 30 godina priča o neuspehu Izraela jer nije uspeo da obezbedi sigurnost svojim građanima. Samo priznavanjem ovog neuspeha, rekao je, biće mira i napretka.

Informer

Dejvid Kameron

Britanija već dugo podržava rešenje o dve države, gde bi Izraelci i Palestinci mogli da žive jedni pored drugih u odvojenim zemljama. Kameron sugeriše da bi Britanija mogla dati formalno, diplomatsko priznanje palestinskoj državi ne kao deo konačnog mirovnog sporazuma, već ranije, tokom samih pregovora.

„Palestini je potrebna ova tehnokratska vlada sa dobrim liderima“

Istovremeno, morala bi postojati nova palestinska uprava koja bi se "brzo stala" sa "tehnokratskim i dobrim liderima" sposobnim da upravljaju Gazom, rekao je on. Uz to, gotovo najvažnije od svega, jeste da se palestinskom narodu da politički horizont kako bi mogao da vidi da će doći do nepovratnog napretka ka rešenju sa dve države i, što je najvažnije, uspostavljanju palestinske države“, rekao je on. dodao je.

- Trebalo bi da počnemo da odlučujemo kako bi izgledala palestinska država, šta bi obuhvatala, kako će funkcionisati i, što je ključno, kada se to desi, sa saveznicima razmotriti pitanje priznavanja palestinske države, uključujući i Ujedinjene nacije - rekao je Kameron. rekao.