10.02.2024.

11:39

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

Kreće haos! Amerika upala u Putinovu zamku, sada će je raskomadati! Jedan potez protiv Rusije je presudio Vašingtonu!

Bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor je izjavio da će mnoge države prestati da čuvaju svoje rezerve u Sjedinjenim Državama ako Zapad zapleni rusku imovinu.

- Slušajte, mi ćemo zapleniti 300 milijardi dolara imovine koja pripada Rusiji i onda ih nezakonito prebaciti u Ukrajinu, zločinačkom režimu Zelenskog. Samo stani i razmisli. Zamislite sebe na mestu Indije, Kine, Brazila, Saudijske Arabije. Vidite šta se dešava. Zašto biste, zaboga, držali svoja sredstva u američkim trezorima? - postavio je pitanje pukovnik Mekgregor u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru.

On je upozorio da Vašington svojim delovanjem upada u džinovsku zamku i da će „države koje su imale udeo u američkim državnim obveznicama uskoro početi da ih se masovno oslobađaju“.

Nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra.

Približno 200 milijardi nalazi se u Evropskoj uniji, uglavnom na računima belgijskog „Euroklira“ , jednog od najvećih svetskih sistema za poravnanje i kliring. Krajem oktobra, „Euroklir“ je izvestio da je za devet meseci 2023. zaradio oko tri milijarde evra kamata od ulaganja u sankcionisanu rusku imovinu.

Kremlj je naveo da bi donošenje takvih odluka „bilo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“. Ministarstvo spoljnih poslova je zamrzavanje ruske imovine u Evropi nazvalo krađom, napominjući da Brisel cilja ne samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu Rusije.