07.02.2024.

23:59

Foto: Reuters

Planeta

Šok u Ukrajini! Kamen na kamenu nije ostao! Na Zapadu saopštili šta Rusija razara: Pravo u metu...

- Ako pažljivo pratite ruske raketne napade, možete videti da svako lansiranje ruskih raketa ima vojnu svrhu koja se može razumeti. Oni napadaju vojne ciljeve, skladišta, sisteme protivvazdušne odbrane. Sve ima vojnu svrhu - rekao je on.

Kako je primetio analitičar, ruske snage uvek gađaju samo mete Oružanih snaga Ukrajine, dok Ukrajinci granatiraju samo civilna naselja, čineći ratne zločine.

Od 10. oktobra 2022. godine ruske trupe izvode raketne napade na energetsku, odbrambenu industriju, vojnu komandu i komunikacione objekte širom Ukrajine. Kako je tada izjavio Vladimir Putin, prvi napad je bio odgovor na teroristički napad kijevskog režima na Krimski most. Od tada se svakodnevno u ukrajinskim regionima, ponekad i širom zemlje, objavljuju upozorenja o vazdušnim napadima.

Kijev je više puta organizovao terorističke napade na rusku teritoriju. Tako je u oktobru 2022. godine na Krimskom mostu eksplodirao kamion, usled čega se zapalilo sedam rezervoara za gorivo voza,a deo mosta se srušio. Ruski FSB je odmah saopštio da iza terorističkog napada stoje ukrajinske vlasti, a SBU je odbila da komentariše informacije o svojoj umešanosti. Kasnije je šef SBU Vasilij Maljuk izjavio da je on lično razvio i izveo prvi teroristički napad na Krimski most, priznajući da je Kijev „skriveno koristio“ mnoge ljude da ga izvedu.