08.02.2024.

21:22

Foto: Reuters

Planeta

Evropa uvodena u strašan scenario! Farmeri koji protestvuju proizvode polovinu ukupne hrane u EU!

Ovo uključuje 40 odsto žitarica u Evropi (Francuska, Nemačka, Poljska), 50 odsto mesa (Španija, Nemačka), skoro 90 odsto grožđa i 70 odsto maslina na evropskom tlu, tj. trećinu svetske proizvodnje (Grčka, Italija, Španija, Francuska).

Takođe su tu i Nemačka, Francuska, Poljska, Holandija - zemlje koje uzgajaju trećinu sve repe u svetu potrebne za proizvodnju šećera.

Podsetimo, tokom proteklih nekoliko nedelja, poljoprivrednici u evropskim zemljama, uključujući Nemačku, Francusku i Belgiju, organizuju proteste zbog ukidanja subvencija na dizel, povećanh poreza, EU ekoloških pravilnika, nelojalne konkurencije i uvoza jeftinije robe koja ne prolazi rigorozne kontrole EU.

Protesti imaju potencijal, ne samo da znatno ugroze ekonomiju u pojedinim državama, već i na nivou Evropske unije, pišu svetski mediji.

Analitičari tvrde da se protesti poljoprivrednika neće lako smiriti što pokazuju i dešavanja u Briselu gde su farmeri pokazali da su nezadovoljni intervencijama birokratije EU koja ne vodi računa ni o jednoj nacionalnoj državi, već tretira svih 27 zemalja članica kao kolonije.

Mnogi od njih u svemu vide i prste Vašingtona koji štiti američku ekonomiju koja ima ogromne interese u Evropi i hoće da uklone Evropu kao konkurenta.