11.02.2024.

07:40

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Šta će reći Amerika?! Putinova ponuda koja se ne odbija! Usred intervjua sa Karlsonom poslao jasnu poruku Vašingtonu!

Putin nije pominjao Krasikova po imenu, ali je govorio o osobi koja je „zbog patriotskih osećanja eliminisala razbojnika u jednoj od evropskih prestonica“.

Putin je naglasio da ruske i američke specijalne službe pregovaraju o ovom slučaju i da su postigle određeni napredak. On je takođe istakao da su razgovori u toku putem specijalnih kanala i da veruje da se dogovor može postići.

Ubistvo Zelimhana "Tornike" Hangošvilija (40), gruzijskog državljanina čečenske nacionalnosti u avgustu 2019. godine, izazvalo je gnev u Nemačkoj i podstaklo diplomatske tenzije između Rusije i Nemačke. To je podstaklo nemačku vladu da protera dvoje ruskih diplomata i recipročan odgovor Moskve.

Sud je Krasikova proglasio krivim za ubistvo i osudio ga na doživotnu kaznu zatvora. Sudije su u obrazloženju presude navele da Krasikov snosi “posebno tešku odgovornost” za ubistvo, što znači da neće imati pravo na automatski uslovni otpust nakon 15 godina, što je uobičajeno u Nemačkoj.

Zvanični Kremlj je tvrdnje o umešanosti Rusije u ubistvo u Berlinu nazvao "apsolutno neosnovanim".

Slučaj Evana Gerškoviča

Evana Gerškoviča su optužili da je pokušao da dođe do ruskih odbrambenih tajni, dok on i “Volstrit žurnal” odbacuju ove optužbe. Američka vlada ga je proglasila nezakonito pritvorenim, a prošlog meseca je produžen njegov pritvor za još dva meseca.