• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/cnn

30.07.2022

07:36

CNN: Rusija postavila iznenađujući zahtev Americi!

Tanjug/AP

Vesti

CNN: Rusija postavila iznenađujući zahtev Americi!

Podeli vest

Zvaničnici ruske vlade zatražili su da se bivši pukovnik ruske glavne špijunske službe FSB koji je prošle godine osuđen za ubistvo u Nemačkoj doda dogovoru u razmeni zatvorenika sa SAD-om

Do sada se pregovaralo o tome da SAD zamene ruskog trgovca oružjem za dvoje američkih državljana košarkašicu Britni Griner i špijuna Pola Vilana.

Sada je više dobro obaveštenih izvora CNN-u reklo da su Rusi ranije ovog meseca SAD-u neformalnim kanalima koje koristi FSB poslali zahtev da, osim puštanja trgovca opružjem Viktora Buta, traže i puštanje Vadima Krasikova.

Krasikov je u decembru osuđen za ubistvo bivšeg čečenskog borca Zelimkana Kangošvilija, u berlinskom Klajner Tirgartenu 2019. i osuđen na doživotni zatvor.

Nekoliko izvora reklo je za CNN da se zahtev smatra problematičnim iz nekoliko razloga, a jedan od glavnih je to što je Krasikov u nemačkom zatvoru. S obzirom na to da je Bajdenova administracija odlučna da vrati Grinerovu i Vilana u SAD, američki zvaničnici su se u tišini raspitivali kod Nemaca o uključivanju Krasikova u razmenu zatvorenika. 

Razgovori nikada nisu podignuti na najviši nivo nemačke vlade i uključivanje Krasikova u potencijalnu razmenu nije ozbiljno razmatrano, rekao je nemački izvor. Međutim, zahtev za Krasnikovom, iako nije upućen službenim kanalima, pokazuje da su se ruski zvaničnici ozbiljno uključili u dogovore. 

Blinken je u petak razgovarao s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom o razmeni, ali je spomenuo samo košarkašicu Britni Griner i špijuna Pola Vilana. Rekao je da su imali "iskren i direktan razgovor".

- Pritisnuo sam Kremlj da prihvati ozbiljan predlog koji smo izneli o oslobađanju Vilana i Griner - dodao je Blinken.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je Lavrov "snažno sugerisao" Blinkenu da SAD "treba da se vrate tihoj diplomatiji" u vezi s mogućom razmenom zatvorenika bez "spekulativnog nabacivanja informacija". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija