19.02.2024.

13:50

Foto: Reuters

Planeta

Pljas! Šolc lupio šamarčinu Ursuli fon der Lajen! Mediji objavili šokantne vesti: To se dogodilo...

Portal navodi, pozivajući se na nemačke medije, da se Šolc kategorički usprotivio toj ideji i da se to dogodilo nakon što su je američki državni sekretar Entoni Blinken predložio za tu poziciju, a američki predsednik Džozef Bajden pitao Šolca za mišljenje o tom pitanju.

Prema izvorima navedenim u izveštaju, Šolc smatra da bi najviši položaj NATO-a bio previše moćan položaj, da bi ga dao članu njegove najveće opozicione partije u Nemačkoj, Demohrišćanima (CDU).

Osim toga, navodno se plašio da bi radikalan otpor fon der Lajen protiv Rusije mogao da bude štetan za NATO nakon završetka sukoba u Ukrajini.

Kako se navodi, aktuelni generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg bi trebalo da bude smenjen do jeseni, a razgovori o njegovom nasledniku su u toku.

Odlazeći holandski premijer Mark Rute trenutno se smatra glavnim kandidatom.

U međuvremenu, Fon der Lajen se još nije izjasnila za drugi mandat u Evropskoj komisiji, ali su joj ljudi bliski istakli da neće biti dostupna za kandidaturu za posao u NATO.

Fon der Lajen je u subotu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji objavila da će, ako bude ponovo izabrana, težiti da sledeća Evropska komisija uključi namenski resor odbrane, kao i da će ukoliko bude reizabrana na najviše mesto u EU, imati komesara za odbranu.