23.02.2024.

13:39

Foto: Informer

Planeta

Haos na kupjanskom pravcu! "Lanceti" masakrirali ukrajinsku artiljeriju! Oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije!

Baražnom municijom i dronovima "lancet" uništena su četiri artiljerijska oruđa, među kojima su i haubice M198 i M777 američke proizvodnje, samohodni top "giacint-S" i samohodna haubica "gvozdika" kalibra 122 milimetara. PVO sredstva su uništila devet ukrajinskih dronova.

- Pripadnici mehanizovane pešadije su u saradnji sa artiljerijom i avijacijom odbile tri napada jurišnih grupa 57. motorizovane brigade ukrajinske vojske u području železničke stanice Senjkovka i jezera Liman - rekao je načelnik pres centra jedinice "Zapad" Ivan Bigma.

PVO sredstva su uništila devet ukrajinskih dronova, među kojima i pet jedinica "leleki-100", tri "furije" i "valjkiriju".

Prema proceni Ministarstva odbrane Rusije, neprijatelj je izgubio na kupjanskom pravcu oko 30 vojnika, četiri artiljerijska oruđa, tri minobacača, dva oklopna transportera, oklopno vozilo, devet dronova i tri automobila.

U ruskom Ministarstvu su naveli da je u pravcu Avdejevke delovao samohodni artiljerijski sistem 2S3 "akacija" koji pripada jedinici "Centar", a koji je uništio guseničnu tehniku i grupu ukrajinskih nacionalista.

Osim toga, u pravcu Krasnog Limana je ruska vojska uništila vojsku i komandne punktove neprijatelja. Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da su u sastavu ove jedinice i jurišni helikopter Ka-52 "aligator", transportni helikopter Mi-35M i višenamenski helikopter Mi-8.

Ističe se da su piloti izvršili napad raketama S-8 sa maksimalno bliske udaljenosti i to u složenim meteroološkim uslovima.

U pravcu Artjomovska su udarni FPV dronovi uništili ukrajinsku tehniku i vojsku, kao i komandni punkt ukrajinskih dronova u rejonu Časov Jar.