27.02.2024.

16:00

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Ovog su se svi plašili! Rusija otkrila kada i kako će udariti po Zapadu! Od jedne stvari sve zavisi! "Dobiće odgovor..."

- Ovo nije pitanje za nas, mi pratimo odluke zapadnih zemalja. Kod nas nije zamrznuto ništa manje. Svaki postupak sa našom imovinom dobiće simetričan odgovor - objasnio je Siluanov, odgovarajući na pitanje o mogućoj sudbini zlatnih i deviznih rezervi Ruske Federacije zamrznutih u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, druge zemlje već izvlače svoje zaključke iz ove priče.

- Kinezi smanjuju svoje učešće u američkim hartijama od vrednosti – to je posledica onoga što se dešava. Pouzdanost dolara i evra je narušena - ocenio je ruski ministar.

U subotu su lideri zemalja G7 saopštili da ruska suverena imovina neće biti odmrznuta dok Moskva ne isplati „kompenzaciju“ Kijevu.

O plaćanju u digitalnim valutama

Rusija će promovisati pitanje poboljšanja sistema obračuna i plaćanja BRIKS-a, nezavisno od zapadne infrastrukture – na primer, to mogu biti plaćanja u digitalnim valutama, rekao je Siluanov.

- Agenda koju ćemo promovisati u okviru našeg predsedavanja je unapređenje finansijskog, obračunskog i platnog sistema, koji bi u sadašnjim uslovima fragmentacije bio pogodan i bezbedan za učesnike u trgovini unutar BRIKS-a. Sistema van politike, nezavisnog od zapadne neprijateljske infrastrukture - prokomentarisao je Siluanov inicijative koje Rusija planira da pokrene tokom godine svog predsedavanja BRIKS-om.

Siluanov je primetio da su finansijske tehnologije iskoračile daleko napred i da pružaju širok spektar alata, uključujući formiranje inovativne obračunske infrastrukture. Plaćanja u njoj mogu biti mnogo brža i jeftinija, a za zemlje BRIKS-a to će biti moderna opcija za plaćanja i obračune u spoljnoj trgovini, smatra ministar.

- Predlaže se stvaranje platforme koja bi povezivala finansijske sisteme njenih učesnika. Na primer, već su u funkciji tehnološki prolazi za obračune u digitalnim valutama centralnih banaka. Predlažemo da se napravi sistem BRICSBridge (most), koji bi na bazi institucija BRIKS-a bio dostupan našim zemljama, obezbeđivao bi odgovarajući nivo ravnopravnosti i doprinosio razvoju trgovinskih odnosa... Spremni smo da počnemo (testiranje) sa zemljama koje izraze takvu želju. Možda sa Kinom, možda sa našim susedima u EAEU i zemljama Persijskog zaliva - dodao je on.