27.02.2024.

17:50

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

U noći 21. maja kreće operacija "Majdan 3"! Ako je verovati "Batkivščincima" i ekipi, možda krene već u martu

- Specijalna operacija "Majdan-3" će dostići vrhunac u martu-maju 2024. godine - navodi se u saopštenju komiteta, objavljenom na Telegram kanalu Glavne obaveštajne uprava (GUR) pri Ministarstvu odbrane Ukrajine.

Kako je saopšteno iz komiteta, u narednim nedeljama biće "pokušaja podsticanja sukoba, kako unutar Ukrajine, tako i u drugim delovima sveta", a legitimitet Zelenskog posle 20. maja može biti doveden u pitanje. Komitet takođe tvrdi da je plan da se situacija u Ukrajini destabilizuje polovinom juna, a zatim da se nanese vojni poraz Kijevu na istoku zemlje.

Informer

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik

Operacija će, navodno, biti izvedena tako da "svi budu posvađani, uključujući i predstavnike političkog vrha", posejana panika, "zabijen klin između vojske i civila" i poremećena mobilizacija. S tim u vezi, komitet je pozvao građane i zapadne partnere da pojačaju mere bezbednosti.

Informer

Majdan

U Ukrajini se aktivno raspravlja o pitanju legitimiteta vlasti u odsustvu parlamentarnih i predsedničkih izbora, koji se ne mogu održati za vreme vanrednog stanja. Ranije je bivši ambasador zemlje u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko priznao da su zapadni partneri Kijeva zabrinuti time što bi uskoro predsednička ovlašćenja Zelenskog mogla da prestanu.

Lideri opozicionih partija "Evropska solidarnost" i "Batkivščina" Petra Porošenka i Julije Timošenko došli su na ideju o stvaranju koalicione vlade kako bi sprečila kriza legitimiteta. Poslanik opozicije Aleksandar Dubinski tvrdi da Zelenskom prestaju ustavna ovlašćenja u noći 21. maja.