28.02.2024.

22:30

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Rusija ključa! Francuzi otkrili koje trupe mogu u Ukrajinu! NATO snage će imati dve misije: Jedna na granicama, a druga...

- Kada govorimo o francuskoj vojsci, možemo da govorimo o vojnicima uključenim u obuku, odbranu zemlja-vazduh ili zaštitu brojnih granica - rekao je on.

Zvaničnik je takođe napomenuo da su zemlje EU odlučile da idu dalje u pitanju isporuke oružja Oružanim snagama Ukrajine zbog „ruske pretnje“.

- Može li predsednik sa svom odgovornošću da kaže da iz principa isključuje određene izglede? Ne mislim tako - dodao je Atal, pokušavajući time da odbrani Emanuela Makrona, koji je nakon svojih izjava bio izložen žestokim kritikama u zemlji.

U ponedeljak je u Parizu održana konferencija sazvana na inicijativu francuskog lidera za podršku režimu u Kijevu. Na njega su pozvani lideri desetak zemalja, uključujući Nemačku, Veliku Britaniju, Poljsku, Dansku i Holandiju. Makron je nakon sastanka rekao da su učesnici razgovarali o mogućnosti slanja vojnika u Ukrajinu, ali da nisu postigli konsenzus. On je takođe dodao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“.

Sutradan su vlasti mnogih evropskih zemalja saopštile da nema govora o slanju vojnih kontingenata u bivšu sovjetsku republiku.