03.03.2024.

10:40

Foto: Reuters

Planeta

Počelo je! Nemačka se priprema za rat! Dramatično obraćanje ministra zaledilo naciju: Moramo...

Prema mišljenju ministra, priprema lekara i bolnica za vojni sukob može biti percipirana kao izazivanje straha, ali on čitavu situaciju vidi na drugačiji način.

- Moramo da reformišemo naš zdravstveni sistem. Štaviše Nemačka može postati centar za pružanje pomoći i tretiranje ranjenih i povređenih iz drugih zemalja, zbog obaveze prema našim saveznicima", rekao je on i dodao da je Nemačka već primila više ranjenika iz Ukrajine na lečenje nego bilo koja druga evropska država – skoro hiljadu ljudi.

Prema njegovim rečima sada "postoji vakuum u zakonodavnoj vlasti", koje vlasti otklanjaju "kako bi bile spremne za katastrofu ili vojni savez - ma koliko malo verovatno to bilo".

- U slučaju krize, svaki lekar, svaka bolnica i svaka zdravstvena ustanova moraju da znaju šta da rade. Treba nam jasna odgovornost - na primer, raspoređivanje većeg broja ranjenih ljudi širom nemačkih bolnica - rekao je ministar zdravlja.

On je naglasio da je važno definisati proceduru za angažovanje i raspoređivanje medicinskog osoblja u slučaju krize, kao i da se sve to mora razraditi u praksi.

Lauterbah je pojasnio da on ne misli nužno samo na "pripreme za pandemije u budućnosti", već i za "veće katastrofe i moguće vojne sukobe", kao i da će do leta predložiti nacrt novog zakona o zdravstvu na kome je radio sa specijalistima iz nemačke vojske, Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz svega navedenog, deluje da je paranoja o trećem svetskom ratu, odnosno sukoba NATO i Rusije došla i do nemačkog Ministarstva zdravlja, što i ne treba da čudi imajući u vidu procurele razgovore o planovima nemačke vojske za napad na Krimski most.