• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.03.2024

08:40

Šokantne vesti iz Nemačke! Potez vojske zaprepastio svet, svi se pitaju kako je ovo moguće?!

EPA

Vesti

Šokantne vesti iz Nemačke! Potez vojske zaprepastio svet, svi se pitaju kako je ovo moguće?!

Podeli vest

Za onlajn sastanak, tokom kojeg su oficiri Bundesvera razgovarali o mogućnosti napada na Krimski most, nije korišćena bezbedna linija, prenosi list Bild.

Razgovor je vođen preko zvaničnog fiksnog telefona Bundesvera u američkom programu VebEks, koji je instaliran na mobilnim telefonima oficira.

Nemačke obaveštajne agencije sada proveravaju da li je dozvoljeno korišćenje verzije VebEks za razmenu informacija najnižeg stepena tajnosti (samo za službenu upotrebu). Takođe se sprovodi analiza kako bi se utvrdilo koliko su pomenute informacije tokom razgovora poverljive.

"Postoji razlog da se veruje da je korišćeno nedovoljno bezbedno sredstvo komunikacije za razgovor o ovakvim stvarima. Ovo je jedan od predmeta dalje istrage", saopštila je predstavnica nemačkog ministarstva odbrane za "Bild".

Prema navodima ministarstva, nije poznato da je bilo još slučajevi presretanja razgovora.

Poslanik Bundestaga, stručnjak za spoljnu politiku Hrišćansko-demokratske unije Roderih Kizeveter pozvao je da se proveri cela IT infrastruktura i komunikacioni kanali vlasti nakon pojavljivanja u ruskim medijima snimka razgovora visokih nemačkih vojnih zvaničnika o planovima da se napadne Krimski most raketama Taurus.

Podsetimo, glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan je objavila 40-minutni audio-snimak razgovora visoko rangiranih oficira nemačkog Bundesvera koji razmatraju "kako da bombarduju Krimski most".

Sudeći prema tom zapisu, u razgovoru učestvuju četvorica oficira, među kojima je i šef Odeljenja za operacije i obuku Vojno-vazduhoplovnih snaga.

Oficiri, pored ostalog, razmatraju kako da isporuče rakete "taurus" i kako da obuče ukrajinske vojnike da ispale te rakete na Krimski most, tako da Nemci ne pređu "crvenu liniju" i da ne postanu očigledni učesnici sukoba u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija