• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.03.2024

23:30

Sirski šalje rezerve da zakrpi rupe i spreči prodor ruske armije! Pomor dronova u Hersonu! Sirjato jasan, Kijev gubi vreme (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Sirski šalje rezerve da zakrpi rupe i spreči prodor ruske armije! Pomor dronova u Hersonu! Sirjato jasan, Kijev gubi vreme (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 739. dan.

Britanski obaveštajci: Skupo zauzimanje Avdejevke

Ruske trupe su nedavno napredovale u Ukrajini, a Kijev se bori da održi svoje snage na sadašnjim linijama fronta uz pomoć oružja sa Zapada.
Moskva je prošlog meseca osvojila ključni grad na istoku Avdejevku i nekoliko okolnih sela. Međutim, prema britanskoj vojnoj obaveštajnoj službi, Rusija je za ovo "platila skupu cenu".
U najnovijem ažuriranom izveštaju britanske službe navodi se da je februar bio najsmrtonosniji za Ruse od početka napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, jer je navodno ubijano 983 vojnika na dan.
- Danas, Rusija najverovatnije ima 355.000 ubijenih ili ranjenih vojnika tokom rata, navodi se u izveštaju, dok Bi-Bi-Si ističe da nije precizirano kako se došlo do te brojke.

Zelenski sprema smenu i Aleksandra Sirskog! Rusi, posle odlaska Zalužnog, gaze Ukrajinu, novi šef OSU biće general Pavljuk!

VSU šalje rezerve da zakrpi rupe i spreči prodor ruske armije

Posle zauzimanja Avdejevke, ruske trupe nastavljaju napredovanje na zapad, nadovezujući se na svoj uspeh. Vode se borbe za Berdiči, Semjonovku, Tonjenjkoje i Orlovku. Najteže borbe se vode kod Tonjenjkoja, u kojem su od sinoć nalaze ruske jedinice.
Istočno od Semenovke, kao i između Tonjenjkoja i Orlovke, još uvek dejstvuju preostale ukrajinske jedinice koje vrše pritisak na bokove ruskih snaga koje su u napredovanju.
Ukrajinske snage pokušavaju da zaustave napredovanje ruskih snaga i čak pokušavaju da izvrše kontranapad. Ukrajinska vojska pokušava da povrati izgubljene pozicije, ali ne uspeva. Istina, neki od ovih pokušaja ponekad iznenade ruske borce. Tako očevici govore o slučaju kada je protivnik, koristeći borbeno vozilo pešadije Bradley, napao položaje ruske motorizovane jedinice koja nije bila naoružana bacačima granata. Reč je o slučaju kada su se ruski borci približili selu koje je još uvek držao protivnik, verujući da je ono već u rukama ruskih jedinica.
Istovremeno, ukrajinska komanda intenzivno prebacuje svoje rezerve na pravcu Avdejevke. U suštini, ovde nije toliko reč tehnici koliko o pešadijskim snagama.
Uprkos ozbiljnosti situacije, šanse da ukrajinske oružane snage preokrenu situaciju u svoju korist su izuzetno male. Ovo se u velikoj meri objašnjava visokom aktivnošću ruske avijacije, koja nanosi značajne udare protivniku kako na liniji fronta, tako i na mestima njegovog razmeštanja u neposrednoj pozadini. To omogućava ruskim kopnenim jedinicama da nastave da se kreću napred, nastavljajući da zauzimaju prostor Donbasa.

Fica isnenadio britanski ambasador

Slovački premijer Robert Fico iznenađen što britanski ambasador Najdžel Bejker izražava iznenađenje mojim mišljenjem da Zapad ne podržava postizanje mira u Ukrajini.

Putin nasamario Zapad, iskoristio bekstvo Rusa od mobilizacije da pošalje špijune u EU! Posledice su brutalne!

Pomor dronova u Hersonu

U Hersonskoj oblasti neutralisana su 373 dronova Oružanih snaga Ukrajine tokom nedelju dana, rekao je regionalni guverner Vladimir Saldo. „Neprijateljski gubici za nedelju iznosili su: ljudstvo - do 400; rezervoari - 2; borbena oklopna vozila - 7; topovi i minobacači - 45; protivvazdušna instalacija - 1; automobila - 54; čamci - 16; UAV (oborena i potisnuta) - 373; PVD, napisao je on na Telegramu.

Asad o Zelenskom

Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je da je Zelenski bio uspešniji kao komičar nego kao predsednik. „On je komičar. Ovo mu je bila profesija pre predsednika. Inače, bio je mnogo uspešniji u tom svojstvu, u ulozi komičara, a ne lidera nacije", rekao je političar u ekskluzivnom intervjuu za TV kanal Solovjov uživo.

(VIDEO) SAD hitno brišu snimke uništenja tenkova Abrams! Sramota ih je kako se Rusi poigravaju sa njihovim ponosom!

Sirjato jasan, Kijev gubi vreme 

Mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto rekao je da što kasnije počnu pregovori o mirnom rešenju u Ukrajini, to će biti gore po Kijev. „Već nekoliko meseci slušam na savetima ministara spoljnih poslova da Ukrajinci pokušavaju da osvoje poziciju na bojnom polju sa koje bi povoljnije mogli da počnu pregovore. Poslednjih nedelja i par meseci svima je postalo jasno da ovaj scenario ne postoji, a ako je i postojao, propao je. Vreme je definitivno na strani Rusije, Rusi imaju uspeha na bojnom polju. Što kasnije dođe do prekida vatre i počne pregovori, to će biti gore za Ukrajinu ", rekao je on na radiju Košut.

 

(VIDEO) Rusi zanemeli od šoka! Šta je ovo nađeno u Avdejevki?! NATO ponižen do kraja - zar ovo šalju Ukrajini?!

 

Medvedev: Nemačka se sprema za rat sa Rusijom


Presretnuti razgovor oficira Bundesvera ukazuje da se Nemačka sprema za rat sa Rusijom, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

- Pokušaji da se razgovor oficira Bundesvera prikaže kao igrica sa raketama i tenkovima su zlonamerna laž. Nemačka se sprema za rat sa Rusijom - smatra političar.

 

Nemački general šokirao Kijev! Rusija nanišanila ogroman grad, Avdejevka je ništa u odnosu na ovo!


Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

▪Ruske oružane snage na donjeckom pravcu zauzele su povoljnije položaje, odbile tri napada Oružanih snaga Ukrajine, uništen sistem M777;

▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu iznosili su više od 250 vojnika, iništeno artiljerijsko oruđe Akacija, haubica D-20, sistem Grad;

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su skladište municije i oko 240 vojnika na donjeckom pravcu;

▪Oružane snage Rusije odbile su pet napada ukrajinskih vojnika na kupjanskom pravcu, ukrajinska vojska je izgubila 35 vojnika, haubice M777 i M198, kao i D-20

▪Ruske oružane snage su u rejonu Rabotina odbile napad mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja iznosili su više od 40 vojnika.

▪Uništene su 143 ukrajinske bespilotne letelice, uključujući Bajraktar ​​TB-2;

▪Ruske oružane snage su od početka specijalne operacije uništile više od 14 hiljada ukrajinskih dronova.
 

 

Alarmatne vesti za Ukrajinu! Da li je zbog ovog Makron najavio NATO trupe?! Nastupaju promene koje Alijansa nije očekivala!


Li Hui: Peking i Moskva treba da nastave da unapređuju odnose

Peking i Moskva treba da nastave da unapređuju bilateralne odnose, izjavio je specijalni predstavnik kineske vlade za evroazijska pitanja Li Hui na sastanku sa zamenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihailom Galuzinom u Moskvi.

„Obe strane treba da se rukovode važnim konsenzusom koji su postigli šefovi država dve zemlje i da promovišu dalji razvoj bilateralnih odnosa“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Kako je naveo resor, Li Hui i Galuzin su napomenuli da se ove godine navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Rusije i da počinje unakrsna godina kulture.

 

Rusija slavi! Francuska najavila neočekivanu promenu u Evropi! Putin nakon pobede preuzima sve ovo?!

 

Raspad ukrajinske odbrane nakon Avdejevke


Slabi odbrambeni položaji ukrajinskih oružanih snaga zapadno od Avdejevke pomažu ruskoj vojsci da brzo napreduje, piše Njujork tajms, nakon analize satelitskih snimaka.

Napominje se da su linije rovova „retke i rudimentarne“ i da im nedostaju dodatna utvrđenja koja bi mogla usporiti napredovanje tenkova i zaštititi ključne puteve i područja.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su listu da je Vašington zabrinut što Ukrajina nije ojačala svoje odbrambene pozicije i da bi zbog toga mogla da se nađe u problemu.
 

Šokantne vesti iz Nemačke! Potez vojske zaprepastio svet, svi se pitaju kako je ovo moguće?!

 

Zelenski besan na strane partnere


Unutrašnje sporove između ukrajinskih partnera oko vojne pomoći biće nemoguće zaboraviti, rekao je Volodimir Zelenski u svom video obraćanju.

Prema njegovom mišljenju, svet ima „dovoljno sistema protivvazdušne odbrane“, a „Ukrajina nije tražila ništa više od neophodnog“ da „zaštiti život“.

Istovremeno je kritikovao kašnjenje u snabdevanju Kijeva oružjem i sistemima protivvazdušne odbrane, optužujući saveznike za „unutrašnje političke igre i sporove“ koji ograničavaju „našu odbranu“.

- Ovo je nemoguće razumeti. Nemoguće je složiti se sa tim. Biće nemoguće zaboraviti - svet će ovo zapamtiti - rekao je Zelenski.

Kongres, zbog pozicije republikanske većine u Predstavničkom domu, još nije podržao zahtev administracije da se Kijevu izdvoji još 60 milijardi dolara.
 

 

Ključa Evropa! I oni traže intervenciju Rusije?! Putin će imati pune ruke posla: Nakon Pridnjestrovlja, stigao novi poziv Moskvi!

 

Hronika ratnih dejstava: Žestoke borbe kod Avdejevke; Ruske snage napreduju u Zaporožju i kod Bahmuta (VIDEO)

Ukrajinske formacije su tokom dana dva puta pokušale da napadnu Sankt Peterburg: rano ujutru jedan od dronova je pogodio stambenu zgradu u severoistočnom delu grada, a bliže noći PVO sistemi su presreli ciljeve iznad vode u oblasti, blizu obale, Finskog zaliva.

Na Donjeckom pravcu ruska vojska napreduje u Novomihajlovku sa istoka i juga. Ruske jedinice identifikuju i uništavaju kontrolne tačke za dronove Oružanih snaga Ukrajine u selu. Snažan juriš na Krasnogorovku se nastavlja, ruska armija napada sa oklopnim vozilima. Borbe su teške, Oružane snage Ukrajine svim silama pokušavaju da zadrže grad.

 

 

Na Bahmutskom sektoru fronta, ruske jedinice se učvršćuju na istočnoj periferiji Krasnog (Ivanovskog), a u oblasti Bogdanovke i Kleščejevke odbijale su protivnapade.

Zapadno od Avdejevke, borbe se nastavljaju u Berdičiju, Tonjenjkomu i Orlovki. OSU ne prestaje da pokušava da povrati ranije izgubljene pozicije: najteža situacija se razvija u Tonjenjkom.

U pravcu Zaporožja u Rabotinu vode se borbe, OSU pokušava da stabilizuje front prebacivanjem rezervi u selo. U međuvremenu, ruske oružane snage kreću se od Verbovoga ka Maloj Tokmački.

 

Preokret! Bliži se kraj Nemačke - Putin ukida suverenitet?! Svet strahuje od neviđenog poteza Rusije! Ako ovo urade...

 

Ruska artiljerija pogodila koncentraciju jedinica OSU

Ruske artiljerijske snage izvele su napade po položajima ukrajinske vojske u mestu Tonjenko u trenutku kada su se snage Kijeva pripremale za juriš, saopštio je operater ruske izviđačke bespilotne jedinice iz grupacije „Jug“.

Kako je rekao, na tom položaju nalazili su se brojni vojnici koji su se povukli iz Avdejevke.

 

Neočekivan manevar Rusije u Pridnjestrovlju! Ukrajinci prešli granicu, dočekao ih šok!

 

Rusi oborili ciljeve iznad Finskog zaliva

Ruske PVO snage oborile su nekoliko vazdušnih ciljeva iznad akvatorije i obale Finskog zaliva, saopštio je gubernator Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko.

Građani Lenjingradske oblasti su u velikom broju saopštili službama za hitno reagovanje o navodnim eksplozijama i detonacijama nad Finskim zalivom. Pretpostavlja se da su te eksplozije odjekivale u blizini luke Bronka kod Sankt Peterburga.

 

Odlučeno je! Lavrov iz Turske saopštio najgore vesti za NATO! "Formirani su..."

 

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija